The Art Server

‘Bauhaus twenty-21: An Ongoing Legacy’ te Eindhoven

220px-Bauhaus-Signet.svg Van 8 juni tot en met 22 september vindt in Yksi Expo Eindhoven de tentoonstelling ‘Bauhaus twenty-21: An Ongoing Legacy’ plaats. De samensteller van deze tentoonstelling is de Amerikaanse fotograaf Gordon Watkinson die de erfenis van Bauhaus belicht. Niet alleen zijn de gebouwen en meubels uit de tijd van de Duitse opleiding te zien, ook hedendaagse navolgers werden door Watkinson gefotografeerd.

Naast twaalf van de meest karakteristieke gebouwen uit de Bauhaus-school van voor 1933 plaatst Watkinson evenzoveel eigentijdse gebouwen van zowel jonge, opkomende als gevestigde, vooraanstaande architecten. Een selectie van Bauhaus-meubels completeert de expositie.

Het Bauhaus was een opleiding voor beeldende kunstenaars, ambachtslieden en architecten die van 1919 tot 1932 eerst te Weimar later te Dessau en nog een jaar in Berlijn gevestigd was.

Het was de Belgische architect-schilder Henry Van de Velde die bij zijn afscheid als directeur van de Großherzoglich-Sächsiche Hochschule für Bildende Kunst te Weimar, in 1918, de Duitse architect Walter Gropius voordroeg als zijn opvolger. Een jaar later voegde Gropius zijn school samen met de Großherzoglich-Sächsische Kunstgewerbeschule tot het nieuwe Staatliches Bauhaus Weimar. Gropius streefde naar een synthese van kunst, vormgeving, ambacht en industrie, gedreven door het idealisme van de maakbare samenleving.

Een mooiere en betere woon-, werk- en leefomgeving zou zorgen voor een beter leven en zelfs een betere wereld. Architectuur en vormgeving konden daar een belangrijke rol in spelen. Ook het pedagogische concept van de opleiding was vernieuwend, met veel ruimte voor zelfwerkzaamheid.

Verschillende grootheden waren verbonden met Bauhaus, onder meer de architecten Marcel Breuer en Mies van der Rohe. Van der Rohe was zelfs enkele jaren directeur van de hogeschool. .

In 2009 bestond het erfgoed van het Bauhaus 90 jaar. De New Yorkse fotograaf Gordon Watkinson stelde een beeld-tentoonstelling samen om te laten zien dat de invloed van Bauhaus zich nog steeds doet gelden.

Watkinson zal de tentoonstelling op 8 juni zelf inleiden met een lezing

Voorafgaand aan de tentoonstelling op 6 en 7 juni geeft Gordon Watkinson een workshop architectuurfotografie.

Bauhaus 2
Foto: Gordon Watkinson

Categorie
Architectuur
Locatie
Yksi Expo Eindhoven
Website
Start
08 juni 2012
Einde
22 september 2012

Deel via