The Art Server

Britse portretschilders in Rijksmuseum Twenthe

Britse portretten De tentoonstelling 'Ladies & Gentlemen. Portretten uit de Britse Gouden Eeuw' brengt twaalf schilderijen uit de 18de eeuw samen van onder meer William Hogarth, Sir Joshua Reynolds, Thomas Gainsborough, George Romney en Sir Thomas Lawrence. 

Alle schilderijen zijn afkomstig uit Tate Britain in Londen, waar zij behoren tot de prominente zaalstukken. Door een verbouwing kan de Tate minder kunstwerken presenteren en kwamen de werken tijdelijk voor bruikleen beschikbaar. Aan de hand van twaalf zeer gevarieerde werken toont de tentoonstelling een compact overzicht van de portretkunst uit de Gouden Eeuw van de Engelse kunst. Tijdens de 18de eeuw bereikten Britse kunstenaars een uitzonderlijk hoog niveau en inspireerden zij, na eerst door Nederlandse en Franse schilders te zijn beïnvloed, zelf de Europese kunst.

De portretschilderkunst was de voornaamste kunstvorm in de 18de eeuw. Als geen ander volk waren de statusbewuste Britten erdoor geobsedeerd. Een getalenteerde portrettist kon iemand de uitstraling van een hogere sociale status geven.

De bloei van de Britse portretkunst in de eerste helft van de 18de eeuw werd voor een deel bepaald door de politieke en economische veranderingen die zich in de tweede helft van de 17de eeuw voltrokken. Het gezag van de monarchie en de aristocratie werd steeds meer uitgehold. De uitdeinende groep van handelslieden en stedelijke beroepsbeoefenaars won meer en meer aan belang. Deze groeiende ‘middenklasse’ van de maatschappij kreeg meer economische waarde en bij deze ‘nieuwe rijken’ ontstond ook een belangstelling voor cultuur en portretschilderkunst in het bijzonder.

Thomas Gainsborough, The Baillie Family, ca. 1784

De tentoonstelling 'Ladies & Gentlemen' toont portretten van onder anderen de latere koning George IV, van adellijke families en burgers en van een 'onbekende' minnares. De presentatie sluit nauw aan bij de collectie portretten in eigendom van het Rijksmuseum Twenthe zelf. Zo laat het portret van Samuel Richardson en zijn gezin uit Tate Britain de schrijver zien van het boek The History of Sir Charles Grandison dat prominent op tafel staat in een portret van een onbekende dame van Tibout Regter uit het Rijksmuseum Twenthe.

Het Rijksmuseum Twenthe, dat opende in 1830, vindt haar oorsprong in de collectie van de familie Van Heeck, een befaamd textielgeslacht. De collectie bestaat uit zo'n 8000 objecten.

Onlangs verwierf het Rijksmuseum Twenthe een mooi werk van Thomas Gainsborough: een afbeelding van een rustende herder met schapen in een landschap met bomen. Meer hierover op de website van het Rijksmuseum Twenthe

In MUSE, het magazine van het Rijksmuseum Twenthe, verschijnt een uitgebreid artikel over de Britse portretkunst van Martin Myrone, hoofdconservator Britse kunst tot 1800 van Tate Britain.
MUSE verschijnt op 1 maart 2012.
Bij de tentoonstelling is tevens een gratis audiotour beschikbaar.

Foto: Thomas Gainsborough - The Baillie Family

Categorie
Beeldende Kunst
Locatie
Rijksmuseum Twenthe
Website
http://www.rijksmuseumtwenthe.nl/ventura/?811_5795,ladies__gentlemen_portretten_uit_de_britse_gouden_eeuw.htm
Start
31 maart 2012
Einde
16 september 2012

Deel via