The Art Server

Videokunstenaar Bjørn Melhus in De Kunsthal

De Duits-Noorse videokunstenaar Bjørn Melhus speelt in zijn korte films en video-installaties met begrippen als identiteit, media, globalisme en massacultuur. De maatschappelijke thema's in zijn werk benadert hij op het scherpst van de snede en niet zelden op een prikkelende, soms absurdistische toon, in een buitenissige vormgeving.

In de multi channel-installatie 'The Theory of Freedom' die hij in de Kunsthal presenteert staat de vrijheid centraal staat. daarnaast toont Melhus zijn films 'America Sells' (1990) en 'Heaven' (2013). Vooral de krachtige, herhalende ritmes van de soundbites zijn herkenbaar in Melhus' werk. Parallelpresentaties van Melhus zijn te zien bij West Den Haag, Art Rotterdam en IFFR.

Op 6 februari organiseert West Den Haag in het Auditorium van de Kunsthal het - Engelstalig - debat 'Me against Us', een discussie onder leiding van Liesbeth Levy naar aanleiding van het maatschappijkritische werk van Bjørn Melhus. Ondermeer de kunstenaar zelf, maar ook kunst- en mediawetenschapper Stfan Heidenreich, Manifesta-directeur Hedwig Fijen, socioloog Pascal Gielen en filosoof Joost de Bloois nemen eraan deel.


© Bjørn Melhus - Still from The Theory of Freedom, 2015

Bjørn Melhus is gefascineerd door Amerikaanse tv -  series, science fiction en de hedendaagse beeldcultuur. Hij gebruikt de beeldtaal en citaten van tv en internet als basis voor de karakters en dialogen in zijn films, waarbij alle personages door Melhus zelf worden vertolkt. Zijn nieuwste werk ‘The Theory of Freedom’ speelt in de omgeving van de gecontroleerde wereld van gated communities (gefilmd in Istanbul) en gaat in op verschillende aspecten van wereldreligies, globalisering en het neoliberale kapitalisme. Melhus vermengt de omstreden neo-liberale ideeën van de Russisch - Amerikaanse schrijfster en filosoof Ayn Rand (1905 -1982) met stereotypische scènes uit Amerikaanse mainstream films als Armageddon. Als grondlegger van het objectivisme stond Ayn Rand, door Melhus neergezet als tirannieke meesteres, aan de basis van invloedrijke, conservatieve denktanks en haar boek ‘Atlas Shrugged’ wordt in de VS bijna net zo goed gelezen als de bijbel. Melhus vergroot herkenbare settings extreem uit en zijn speelse, humoristische benadering in combinatie met een scherpe dosis realiteit is lachwekkend en pijnlijk tegelijk.

Kleine foto: © Bjørn Melhus Still from The Theory of Freedom, 2015

Categorie
Video
Locatie
De Kunsthal - Rotterdam
Website
Start
24 januari 2015
Einde
01 maart 2015

Deel via