The Art Server

Mal Waldron

In memoriam



Pianist en componist Mal Waldron is 2 december 2002 in Brussel overleden na een korte ziekte.

Waldron werd geboren in New York in 1925 en leefde sinds de jaren zestig in Europa, waarvan de laatste tien jaar in ons land. Hij speelde in de jaren vijftig in de baanbrekende bands van bassist Charles Mingus en werkte samen met drummer Max Roach, zangeres Abbey Lincoln, en de saxofonisten Eric Dolphy, Jackie McLean en John Coltrane. Voor die laatste schreef hij de bekendste van zijn vele honderden composities, de ballade 'Soul Eyes'. Het nummer werd een veel gespeelde klassieker van de moderne jazz.

Zijn grootste bekendheid verwierf Waldron op het eind van de jaren vijftig>als de vaste begeleider van de legendarische zangeres Billie Holiday in haar laatste levensjaren. In de jaren zestig zocht hij rust in Europa. Daar werkte hij vaak samen met saxofonist Steve Lacy en later met de zangeres Jeanne Lee. Vanuit Europa bleef hij talloze platen maken en de wereld rondreizen met zijn eigen bands.

Zijn heldere, op subtiele herhalingen en verschuivingen gebouwde pianostijl werd ooit beschreven als een 'kruising tussen Thelonious Monk en Erik Satie' . Vooral in Japan werd Waldron daarmee erg populair. De voorbije jaren leefde hij half teruggetrokken. Toch was hij nog te zien op een aantal festivals.

Zo oogstte hij in Belgie overdonderende suksessen op Jazz Middelheim en met een feestelijke reeks verjaardagsconcerten in DeSingel in Antwerpen. In 1995 maakte regisseur Tom Overberghe een film over Waldron's leven.

Een recente plaatopname noemde Waldron profetisch 'One more time' . Het werd meteen zijn testament. Met Mal Waldron verdwijnt een gentleman en een van de laatste legendes van de gouden generatie van de moderne jazz.

Categorie
 
Auteur
Willy E. Laureys
Datum
03 december 2002

Deel via