The Art Server

Morton Feldman - Hedendaagse muziek en beeldende kunsten slaan de handen in elkaar

Champ d'Action en MuHKA klinken samen met Morton Feldman

image Het ensemble voor experimentele en hedendaagse muziek Champ d’Action en MuHKA, het Museum voor Hedendaagse kunst in Antwerpen, gaan in de toekomst structureel samenwerken. Er zullen onder andere gezamenlijke projecten opgestart worden waarbij beeldende kunstenaars die tentoonstellen in MuHKA zullen samenwerken met de musici van Champ d’Action. Ook zal MuHKA regelmatig beroep kunnen doen op de know-how van Champ d’Action op het vlak van electronics en omgekeerd zullen multi-mediaprojecten van het MuHKA geïntegreerd worden in muzikale projecten van Champ d’Action.


Programmatie
Concreet zijn er voor dit seizoen drie samenwerkingsmomenten voorzien. Het eerste daarvan vindt plaats op zondag 23 februari 2003 om 15.00 u., de slotdag van de tentoonstelling Suchankinoshita, ‘eerste huwelijk’. Champ d’Action zal er het monolithisch kamermuziekwerk ‘Crippled Symmetry’ van Morton Feldman uitvoeren. Zoals vele werken van de Amerikaanse componist Morton Feldman, die meer geïnspireerd was door de werken van Rhotko een andere beeldende kunstenaars dan door andere componisten, is ook dit werk ontstaan dank zij een visuele ervaring. Zoals je een beeldend kunstwerk moet aftasten met je ogen is dit een werk dat uitnodigt tot aftasten met de oren. Mede door de trage evolutie en de duur van het werk wordt iedereen gestimuleerd om zijn eigen interpretatie van dit unieke werk te maken of beter te vervolmaken. De werken van Feldman worden daarom wel eens omschreven als ‘time canvasses’.

Crippled Symmetry
Het werkstuk van Morton Feldman bestaat uit één bijzonder uitgebreide variatie die langzaam van klank naar klank evolueert. Het schrijven van deze lange composities was voor Feldman een noodzaak. Feldman was gefascineerd door de motieven van Turkse tapijten. Symmetrisch gezien zijn ze niet perfect, ze zijn crippled (kreupel). Feldman heeft dit concept vertaald in muzikale termen. In ‘Crippled Symmetry’ worden muzikale patronen gespiegeld in een subtiel verstoorde spiegel. Terwijl het publiek rondwandelt en de tentoonstelling bekijkt, kan het ook genieten van deze negentig minuten durende muzikale interventie. Muziek moet volgens de componist primair overtuigen door middel van de auditieve ervaring. Voor Feldman is het de uitvoering en niet de onhoorbare daad van notatie die de ultieme zingeving geeft aan muziek.

Informatie:
Suchankinoshita, ‘eerste huwelijk’
zondag 23 februari 2003 om 15.00 u
Muhka - Leuvenstraat 32 - 2000 Antwerpen

Website MuHKA
Website Champ d'Action

Toegang tentoonstelling + concert: 5,00

Categorie
 
Auteur
Willy E. Laureys
Datum
05 februari 2003

Deel via