The Art Server

Antwerpse kunstenaars komen naar Gent

GENT/ANTWERPEN - Het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK), nu nog ondergebracht in het Antwerpse Militair Hospitaal, komt naar Gent. Dat besliste de Raad van Bestuur. Die was de onzekerheid rond de toekomst van haar huidige gebouwen beu. "Terwijl het Antwerpse stadsbestuur met weinig concrete alternatieven over de brug kwam, deed Gent ons een bijzonder charmant voorstel", zegt voorzitter Willem Elias. "Daar gaan we nu op in."
Het HISK is een praktijkgerichte post-hogeschoolopleiding voor zo'n 35 streng geselecteerde kunstenaars. De school kwam het voorbije jaar onder meer in het nieuws toen Delphine Boël, de vermeende buitenechtelijke dochter van Koning Albert, er als gastdocente opdook.Niettemin sukkelt de school al jaren met haar bijzonder aftandse lokalen. De directie van het HISK klopte daarom de voorbije maanden geregeld bij de stad Antwerpen aan, op zoek naar een nieuwe locatie. "Maar concrete voorstellen kwamen er niet op tafel", zegt directeur Johan Swinnen.De Gentse cultuurschepen Sas Van Rouveroij (VLD) rook z'n kans en bood het HISK de Leopoldskazerne aan. "Een zeer charmant voorstel, waar we na het nodige studiewerk nu ook op ingaan", zegt Swinnen. Enkele administratieve diensten verhuizen de komende maanden al naar Gent. De studenten volgen in 2006.De Antwerpse cultuurschepen Eric Antonis (CD&V) betreurt het vertrek van het HISK. "We wilden de school op termijn een andere locatie toewijzen", zegt Antonis. "Ach, het belangrijkste is dat het HISK blijft voortbestaan. Dat de school 40 km verhuist, is toch geen reden om een stedenoorlog te beginnen." (WER)
EM>Informatie over HISK:

Hoger Instituut voor Schone Kunsten VZW
Lange Lemstraat 338
2018 Antwerpen


Categorie
 
Auteur
Het Nieuwsblad Online
Datum
20 mei 2003

Deel via