The Art Server

Tania Rens en Marcel Rouffa

Noord-Hollandse zee-impressies

Zomer 2006 schilderde Tania Rens in Noord-Holland een reeks plain-air doeken op de Afsluitdijk, samen met Marcel Rouffa, die vooral bekend staat als illustrator en striptekenaar. 
De resultaten van hun natuurbeleving schenken de kijker een aangename verpozing tussen rustige marines  met hier en daar impressionistische, dan weer post-modernistische accenten.
Het werk van Marcel Rouffa staat buiten elk discours over stijlperiodes of kunstfilosofische concepten. Een dijk, de uitgestrektheid van het water, een vuurtoren. Schilderkunst in een tooi van bescheidenheid. Herinneringen aan Nescio komen op: ‘Vooruit was het water onafzienbaar, vol witte koppen, de schaduw van een grote wolk was een drijvend eiland; heel in de verte voer stampend een zwarte vrachtboot voor hen uit.’
Nescio schreef dit helemaal aan het begin van de 20ste eeuw, maar zou er sindsdien veel veranderd zijn, voor iemand die gefascineerd naar het water kijkt, en daar niet meer kan mee ophouden? En hoe redt je het beeld van de zee in een schilderij? Marcel Rouffa raakte er aardig mee weg, en de kijker leest als het ware zijn schildersplezier.

 

Marcel Rouffa, ‘Andijk’, 2006

 

Tania Rens ziet de zee wat abstracter, maar drukt in wezen hetzelfde uit. Geen zweem van impressionisme, maar een streven naar ritme en geometrische ordening. Zij werkte meestal vanuit hetzelfde kijkpunt als Marcel Rouffa, zodat beide visies elkaar mooi aanvullen.

 


 
Tania Rens, ‘Andijk’, 2006

 


 
Tania Rens, ‘Schuthuizen’, 2006


Tania Rens is al ruim twintig jaar met schilderen bezig en hield haar eerste solotentoonstelling in 1993. Daarop volgden diverse privétentoonstellingen in de woningen van vrienden als schrijver Luc Boudens (in 1995), de dichter en voordrachtkunstenaar Jean-Emile Driessens (in 2000), of in het antiquariaat van Jef Meert (in 2001). In 1998 exposeerde zij in de Antwerpse ZOO, samen met de in 2003 overleden kunstenaar-performer René Steylaerts. Tania Rens realiseerde verder ook twee publicaties bij Roger Vandaele Edities, zowel met René Steylaerts als met de dichteres Lucienne Stassaert (in 2002).

Recentelijk toonde zij in een tentoonstelling in de Antwerpse galerie Martin van Blerck een reeks sterk uitvergrote portretten, gebaseerd op foto’s en geschilderd in grijstonen. Door de vergroting vallen de meeste persoonlijke kenmerken weg en wordt de geportretteerde haast een anonieme figuur, waarvan alleen een wang, neus of oog nog enigszins herkenbaar blijft. Het fotografische beeld wordt omgezet via de beproefde techniek van het ruitjespatroon, een patroon dat meestal nog zichtbaar blijft in het eindresultaat.
Vrijheid en nonchalance – deze twee eigenschappen typeren Tania Rens. Haar werk blijft  onvoorspelbaar, want ze werkt niet planmatig, vanuit een systeem, maar volgt haar spontane impulsen.  Soms heel grijs, dan weer met een overvloed aan kleur, soms quasi abstract, soms haast fotorealistisch. Ook uit haar zeegezichten spreekt deze wisselvaligheid, vooral in het werk ‘Havenhoofd’, dat elementen van Spilliaert bevat, maar ook wat aan Tuymans herinnert, en dat wellicht het interessantste beeld is van de hele reeks.

 

 
Tania Rens, ‘Havenhoofd’, 2006


Naast de schilderkunst is Tania Rens ook op andere terreinen actief. Zij deed diverse performances (zoals een naaktwandeling over de Antwerpse Meir op een drukke zaterdagmiddag),  en maakte ook een dans- en bewegingsfilm samen met de kunstenaar-performer Ludo Mich (2003). De film is getiteld ‘Boek 4’ en is gebaseerd op een reeks grillige tekeningen van dansbewegingen, gemaakt door Ludo Mich in de jaren 1970-80.

    

      
  Ludo Mich, Boek 4, 1970-80


Diverse vrijwilligers & professionele dansers werkten aan deze film mee, in een dagenlange seance die quasi continu gefilmd werd in de Antwerpse kunstruimte ‘De Branderij’. Het vele uren lange beeldmateriaal blijft evenwel nog deels ongemonteerd.
De laatste jaren oriënteert Tania Rens zich met toenemende overtuiging op de schilderkunst, het medium waarin zij zich het best thuisvoelt en waarin zij de grootste mogelijkheden heeft.

Nog tot eind januari 2007 is het werk van Marcel Rouffa enTania Rens te zien in het zakencentrum Taminiau, Brusselsestraat 41, Antwerpen (enkel op zaterdag van 14 tot 18 uur, of op afspraak op nr 0496-68 60 45).


 

Categorie
 
Auteur
Paul Ilegems
Datum
01 december 2006

Deel via