The Art Server

Monica Cook (1974 - )

Monica Cook (Het Beeld I)

Deze Amerikaanse kunstenares studeerde aan het Savannah College of Art and Design en aan de University of Tennessee. Sinds 2000 stelt ze solo tentoon en haar werk wordt vertegenwoordigd door de Marcia Wood Gallery in Atlanta, Georgia.
Monica Cook schildert boeiende en verontrustende portretten van vrouwen. Haar figuren zijn briljant, met een adembenemende vaardigheid geschilderd. Haar schilderijen fascineren door de de wijze waarop de materie zoals het tactiele van de huid zijn verbeeld. Huid, haar en licht worden met een griezelige intensiteit geschilderd. Je wordt naar het beeld toegezogen en er ontstaat onwillekeurig een onaangename gereserveerdheid omdat je als toeschouwer het gevoel krijgt geconfronteerd te worden met een extreem intiem moment. Er is de fascinatie voor de onwennige schoonheid en de vreemde complexiteit van deze portretten. Er is de pertinente aanwezigheid van de vochtige bezwete huid. Er is de onzichtbare aanwezigheid van het bloed dat onder de huid raast van pure extase. Cook's werk zou je een boeiende mengeling kunnen noemen tussen ingetogenheid en sensualiteit. Je voelt hoe Cook gedreven door de fascinatie voor het menselijk vlees de huid van haar protagonisten schildert, hoe het verleden van de personages gevangen zit in de poriën, de lijnen, de blauwe plekken en littekens. Cook kruipt als het ware in de details, borstelt ze met liefde en gedrevenheid en creëert een spanning tussen de psychologische complexiteit van de personages en hun ruw en rauw mens zijn.     

Tot voor kort schilderde Cook haar vrouwen tegen een neutrale achtergrond. In recenter werk, onder meer tekeningen in inkt, introduceert Cook mannelijke figuren wat de intensiteit, het mysterieuze en het verleidelijke van de taferelen alleen maar sterker maakt.

Monica Cook
(c) Monica Cook, Marcia Wood Gallery
Mistaken for Vision, 2009 - oil on canvas - 20 x 20 inches

Categorie
Beeldende Kunst
Auteur
GG
Datum
29 maart 2011

Deel via