The Art Server

De gigantische botsende bal van Karina Smigla-Bobinski

rio-ada-02v4 'ADA' is een gigantische interactieve analoge installatie. Het is een project van de Poolse kunstenaar Karina Smigla-Bobinski, die momenteel in Berlijn woont en werkt. De sculptuur bestaat uit een met helium gevulde ballon die bezaaid is met 300 pinnen uit houtskool die ongeveer 10 cm uit elkaar staan. De ballon heeft een doormeter van ongeveer 3 meter. 

De ballon zweeft vrij in een witte kamer. Bezoekers worden aangemoedigd om de ballon door de ruimte te duwen en te laten draaien. De houtskool stiften laten op de witte wanden een patroon achter van grillige punten en lijnen.

De naam van het kunstwerk verwijst naar Augusta Ada Byron, Lady Lovelace, een 19de eeuwse Britse wiskundige (1815 - 1852) en de dochter van Annabella Milbanke en de dichter Lord Byron. Ada Lovelace wordt gezien als de ontwerpster van het eerste computerprogramma. Ze schreef 'programma's om symbolen volgens vaste regels te manipuleren met een machine die Charles Babbage op dat moment nog moest maken. Ze zag ook al dat computers in staat waren meer te doen dan alleen berekeningen te maken.

In 1834 hoorde Lovelace van de idee├źn van Charles Babbage en de 'analytische machine'. Later hielp zij Babbage met het ontwerpen ervan. De machine zelf heeft echter nooit gewerkt. Ze ontwikkelde een systeem om de analytische machine Bernoulligetallen te laten berekenen. Dit uitgeschreven plan wordt beschouwd als het eerste computerpreogramma.

rio-ada-08

Filmische impressie van het ADA project

Categorie
Beeldende Kunst
Auteur
GG
Datum
11 juni 2012

Deel via