The Art Server

Geschaafde taal - 'Annunciatie' - Tomas Lieske

LIESKEfoto1.Keuris Tomas Lieske (1943, Den Haag) studeerde Nederlands en theaterwetenschappen. Hij debuteerde met gedichten in 'Tirade' en 'De Revisor'. Met Oorlogstuinen (1992), zijn prozadebuut, won hij de Geert-Jan Lubberhuizenprijs. De romans die hij vervolgens schreef - Nachtkwartier (1995), Franklin (2000) en Gran Café Boulevard (2003) - werden alle drie genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, die hij met Franklin daadwerkelijk won.

Voor zijn dichtbundel Hoe je geliefde te herkennen (2006) werd hem de VSB Poëzieprijs toegekend. In 2007 verscheen zijn veelgeprezen roman Dünya. De novelle Mijn soevereine liefde (2005) werd in 2009 opgevolgd door Een ijzersterke jeugd . November 2010 verscheen zijn veelgeprezen roman Alles kantelt, volgens Vrij Nederland 'het beste boek van het jaar'.
De boeken van Tomas Lieske worden vertaald in het Duits, Frans, Tsjechisch en Turks. Lieske wordt door Ons Erfdeel omschreven als “een van de meest stijlvaste stilisten van het ogenblik”.


ANNUNCIATIE
Telephonisch contactte ik mijn geliefde
Om haar windsels en gemakken te verifiëren.

Zij was stem, louter stem, Mata Hari-stem
Casablanca-stem. Mijn gifpijl, zei ik
Zie mijn raadselachtige, mijn verslavende
Gifpijl, mijn smalle agressieve heupen.

Hoe elegant beschreef zij middels het apparaat
Haar positie, haar natgemaakte leisteen
De griffel die zij wilde klemmen. Als ik sprak
Luisterde zij hijgend en kraste zij stenografisch
Geile laknagel-signalen.

Het lukte mij om in de al te menselijke
Zwarte luisterspreekbuis van bakeliet
Een goddelijke belofte te storten, woorden
Die haar stil maakten, waarna zij
Zich aanbood als dienstmaagd
En dat haar zou geschieden naar mijn woord.  

.

Lieske cover 1

Auteur: Tomas Lieske
Titel: Haar nijlpaard optillen
ISBN: 9 789021 442464
Uitgeverij: Querido
Prijs: 17,75 euro

Categorie
Literatuur
Auteur
Datum
16 september 2012

Deel via