The Art Server

Beaufort 04 maakt bilan op

Eind september sloot Beaufort, de Triënnale voor Hedendaagse Kunst aan de Belgische kust haar deuren. Nauwelijks een week later komt Beaufort met een aantal nabeschouwingen naar buiten.

Wat de artistieke reflectie betreft stelt Beaufort dat de keuze om bij de 4de editie alleen kunstenaars te selecteren die gevestigd zijn in de Europese Unie voor een goed overzicht zorgde van wat er momenteel leeft in de Europese kunstscène. De mix van toegankelijk werk en conceptuele kunst bleek evenwichtig en werd door het publiek zeer goed onthaald en gewaardeerd. Ook de controverse die hier en daar opdook is voor Beaufort het bewijs dat goede kunst voor conversatie én verdieping zorgt.

Enkele kunstwerken blijven via een bruikleenformule iets langer aan zee. Vier werken werden aangekocht (foto's). Zij worden toegevoegd aan het parcours van het Beaufort Beeldenpark aan Zee. Het permanent beeldenpark aan zee van Beaufort bestaat nu uit 26 kunstwerken.

B 1745
Can Hear It van Ivars Drulle in Middelkerke

Op zakelijk vlak stelt Beaufort dat ondanks het publieke succesverhaal en de nationale en internationale appreciatie en erkenning het voor elke editie vechten is om het budget rond te krijgen. Dit was ook het geval bij de jongste editie. Evenwel werd dit jaar afgesloten met een break-even.

B 1666
The Wanderer van Melita Couta in Koksijde

Beaufort is in principe een gratis toegankelijke expositie in de publieke ruimte: er is geen ticketverkoop. Het is dus niet eenvoudig om de publieke opkomst te meten. Cijfermateriaal uit de voorbije edities (publieksmetingen door het West-Vlaams Economisch Studiebureau) en van deze editie (eigen en externe enquêtes, tellingen op locaties, metingen en steekproeven,…) geven aan dat Beaufort04 tussen eind maart en eind september circa 450.000 extra dagjesmensen naar de Kust haalde die gemiddeld 35 euro besteedden tijdens hun bezoek. Zonder de verblijfstoeristen mee te rekenen, staat dat voor circa 5 keer meer opbrengst voor de regio dan de totale investering in het evenement.

Uit de verkoop van de Wandelgidsen, die verkocht werden aan 7 euro en waarvan er bijna 80.000 werden verspreid, wordt afgeleid dat 272.000 bewuste en gerichte bezoekers minstens een deel van het kunstparcours hebben afgelegd. Gerekend wordt dat elke wandelgids staat voor circa 3,4 bezoekers. Daarnaast werden er, in 4 talen, 300.000 eenvoudige gratis routefolders verspreid onder bezoekers die vooral lokaal in hun vakantiegemeente het Beaufortparcours wilden verkennen.

B 1767
Boundaries of Infinity van Norbert Francis Attard in De Panne

Een erfgoedlocatie zoals de villa Le Chalutier met werk van Isaac Cordal in De Panne bijvoorbeeld mocht in de kleine huiskamer 25.000 bezoekers ontvangen. Ruim 5000 bezoekers bezochten Beaufort04 onder begeleiding van een professionele Beaufort04-gids, per bus, te voet of met de fiets.

Ook de hotelsector is zeer tevreden over het aantal Beaufort-arrangementen die zij mochten boeken.
Daarnaast werden ook de educatieve activiteiten voor kinderen sterk gewaardeerd. De zomerse schattenjachten met Bo4Kids en Vlieg lokte meer dan 500 families naar de kust, en de fotowedstrijd in samenwerking met KBC zorgde voor meer dan 1600 inzendingen.

Via de doorgedreven samenwerking met De Lijn/De Kusttram (communicatie op de tram, aan de tramhaltes, in de Lijnwinkels,…) is het opmerkelijk dat de kusttram in de Beaufort-jaren meer reizigers heeft dan in de niet-Beaufort-jaren. In 2009 (Beaufort03) was er een stijging van 7% van de kusttramgebruikers wat neerkomt op 252.645 reizigers, waarvan het grootste deel op het conto van Beaufort kan worden gezet. In 2012 (Beaufort04) was er een stijging van 4% van de kusttramgebruikers, wat neerkomt op 181.851 extra reizigers.

B 1788
Rock Strangers van Arne Quinze in Oostende

Ook de drie nieuwe kustveren in Nieuwpoort (364.479 overzetters) en Oostende (635.521 overzetters) profiteerden mee van het Beaufort-publiek dat uitgebreid gebruik maakte van deze lovenswaardige service van partner MDK-Vloot.

Media
Gedurende ruim zes maanden kwam de kust met Beaufort04 op een positieve en andere manier in de media aan bod. Meer dan 750 artikels verschenen in de binnen- en buitenlandse pers. Auxipress kreeg opdracht om die metingen om te zetten in concrete publicitaire waarde. De studie is nog niet afgerond, maar een eerste raming van een publicitaire tegenwaarde van circa 8.500.000 euro is vrij realistisch. 

Ook in de digitale media kwam Beaufort ruim aan bod. Op de nieuwsbrief van Beaufort zijn momenteel 6657 mensen geabonneerd. De website telde 172.474 unieke bezoekers. Ook in de sociale media zoals facebook en twitter blijkt Beaufort het goed te doen. Zo wordt elk bericht op facebook gemiddeld door 1500 personen aangeklikt.

Vzw Kunst/Beaufort04 was een van de mede-initiatiefnemers van het samenwerkingsverband Visual Arts Flanders 2012, waarin de 5 grote tentoonstellingen van hedendaagse kunst afgelopen zomer in Vlaanderen gebundeld waren. Via onder meer een meertalige brochure werd Vlaanderen en de Vlaamse Kust succesvol internationaal gepromoot als de place to be voor kunstliefhebbers.

Voor de organisatoren was Beaufort04 een geslaagde en succesvolle editie. Vzw Kunst, de organisatie achter Beaufort wil  de Triënnale voor Hedendaagse Kunst aan Zee zeker verder uitbouwen. Het is de bedoeling om in 2015 een vijfde editie te realiseren. In het voorjaar van 2013 wordt overlegt met alle betrokken partners, de nieuwe kustgemeentebesturen en het nieuwe provinciebestuur om te onderzoeken of zij de logistieke en financiële samenwerking (die ondertussen 10 jaar loopt) verder willen zetten.

Categorie
Beeldende Kunst
Auteur
GG
Datum
04 oktober 2012

Deel via