The Art Server

Geschaafde Taal - Gestamelde Werken - Rozalie Hirs

Hirs portret Rozalie Hirs (1965, Gouda) is dichter en componist. Ze debuteerde in 1998 met de bundel Locus. In 2008 verscheen haar vierde bundel Geluksbrenger die ook in digitale vorm bestaat op Geluksbrenger.nl, met woordspeelgoed en luisterruimten. Op haar cd Pulsars (Attacca records, 2010) combineert ze electroakoestische muziek met onder meer haar Engelstalige poëzie. Van haar werk verschenen Franse, Duitse, Spaanse en Engelse vertalingen in literaire tijdschriften als Action Poétique en Akzente. Haar digitale gedicht 'Stamboom' werd in Chinese vertaling gepresenteerd op onder meer de Beijing International Book Fair 2011. 

Als musicus ontwikkelde ze de cursus OpenMusic and contemporain compositional techniques die ze in samenwerking met het Nieuw Ensemble gaf aan het Conservatorium van Amsterdam. Hirs was als gastdocent verbonden aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Ze gaf ook cursussen en workshops creative writing in het kader van Kunstwelten (Akademie der Künste, Berlin) en Vormstudies (Akademie van Bouwkunst, Amsterdam). 

.

Uit de dichtbundel 'Gestamelde Werken'

duizend en één pixel per vierkante millimeter per milliseconde
meer waar voor je geld krijg je
nergens per werelddeel achterovergeslagen

aldus het pakhuis van stofverwarring
binnen laagland en voor het zomeren
in de zogenaamde impasse raakt regenachtig weer
zit het even niet mee
een paar opklangen daargelaten

als (een van de) rijkste land(en) van de wereld
elementaire deeltjes in versnelling
over de tong laat gaan
haar verplaatsing ijdellijke
beleving tijdelijke betekenis
van zonnevlammen
aan de kim werken

.

Hirs cover
Auteur: Rozalie Hirs
Titel: Gestamelde werken (paperback)
ISBN: 9 789021 442433
Uitgeverij: Querido
Prijs: 18,95 euro

Categorie
Literatuur
Auteur
Datum
04 oktober 2012

Deel via