The Art Server

De surreële wereld van Xavier Delory

De Belgische kunstenaar Xavier Delory bouwt met zijn gemanipuleerde foto's aan een licht surreële stedelijke wereld. Zijn werk is een verkenning van stedelijke vormen, van een muterende architectuur door toedoen van de mens.  

Delory gebruikt zijn thuisstad Brussel als een platform, als een vertrekbasis om zijn projecten uit te werken. In zijn project 'formes Urbaines' vertrekt hij van het idee dat stedelijke uitbreidingen te herleiden zijn tot een aantal vormen met terugkerende kenmerken. Deze serie verdeelt Delory in vier hoofdstukken. 'Gentrification' weerspiegelt de impact van de rijkere mens op het stedelijk beeld. 'Barre d'ilot' verwijst naar bouwblokken en kantoortorens die binnendringen in historische stadskernen. In 'Domino' bekijkt hij de Le ​Corbusier-gevel, de façade of de fantasie vergelijkbaar met een disneyland-stad.

deloryx10 deloryx12
Réalisation 01                                           Réalisation 17

In een eerder project 'habitat' kijkt Delory naar de homogene samenleving beïnvloedt door trends zoals de prefab architectuur die uitmondt in karakterloze woningen zonder ramen of deuren. Delory reikt ons met zijn beelden een spiegel aan en toont ons een geformatteerde wereld waarin we ons hebben teruggetrokken.  

deloryx09
Lidl

Met zijn omzichtig gemanipuleerde beelden toont Delory een opvallend overtuigende en meeslepende wereld van een surrealistische architectuur. Het is die kleine twist in een overigens bijna aanneembare wereld dat we met een nieuwe blik terug naar onze bebouwde omgeving en de maatschappelijke impact ervan kunnen kijken.

deloryx04
'Barre d'ilot' 2

deloryx08
'Barre d'ilot' 3

Categorie
Beeldende Kunst
Auteur
GG
Datum
15 oktober 2012

Deel via