The Art Server

Geschaafde Taal #3 - Voorgoed - Bernlef

Bernlef Op 29 oktober 2012 overleed schrijver, dichter, vertaler en jazzpianist Bernlef in zijn woonplaats Amsterdam. Hij is 75 jaar geworden.

Als dichter debuteerde Bernlef in 1959 met de poëziebundel Kokkels. In de jaren zestig werkte hij vooral als vertaler van heel wat Zweedse schrijvers en dichters en als recensent, onder meer voor De Groene Amsterdammer en Het Parool . Hij was ook een van de oprichters van het tijdschrift Barbarber , in 1958.

Bekendheid verwierf hij met zijn roman 'Hersenschimmen' (1984), een tragische liefdesgeschiedenis die draait rond dementie. Van dat boek zijn in Nederland en Vlaanderen bijna een miljoen exemplaren verkocht en het werd in tien talen vertaald.Later verscheen onder meer 'Geheim' (1987), Boy (2000), Op slot (2007) en het vorig jaar gepubliceerde 'De een zijn dood'. Bernlef schreef ook een behoorlijk aantal verhalen, essays en novellen. Bernlef sleepte onder meer de P.C. Hooft-prijs en de Constantijn Huygensprijs in de wacht voor zijn gehele oeuvre, de AKO Literatuurprijs voor 'Publiek geheim' en de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam. Alles bij elkaar schreef Bernlef een omvangrijk werk bij elkaar. Zo is er de foto, die getrokken werd bij uitgeverij Querido waarop Bernlef staat afgebeeld naast zijn stapel boeken die even groot is als hijzelf.    

.

CIRKEL
Uit de bundel 'Voorgoed'

Alvorens de cirkel te sluiten
keek hij nog één keer om zich heen
zag hoe de meeuw in de gevel verdween

stof het uitzicht smoorde
met een stormgordijn, de laatste steen
zich opmaakte om te verdrinken.

Onnavolgbaar ogenblik

waarin sterren hem te binnen schoten
en de uitgesleten drempel vonkte onder
zijn allereerste stap: hij was alleen

en de ontsluiting vond plaats. De hand
van de uitgedreven geliefde cirkelde
boven het pasgeboren lijk. Hij was gesloten.

.

Bernlef cover voorgoed
Voorgoed. Gedichten 1960-2010. Een keuze
Uitgever: Querido
Jaar: 2012
ISBN: 9789021441856
Prijs: € 39,95 (E-book €24,95)
536 blz.

Categorie
Literatuur
Auteur
GG
Datum
30 oktober 2012

Deel via