The Art Server

Geschaafde taal #8 Ellen Deckwitz - De blanke gave

Ellen Deckwitz (Deventer, 1982) is een Nederlandse dichteres en schrijfster. Ze studeerde Nederlands in Groningen en voltooide daarnaast een Research Master in de Literatuur- en Cultuurwetenschap. Haar poëzie verschijnt ondermeer in NRC Next en in verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen en is voor een deel vertaald en gepubliceerd in het Duits, Zweeds, Engels, Arabisch, Mongools, Chinees en Frans. Ze werkte onder meer samen met het Scapino Ballet, Spinvis en het Nederlands Blazers Ensemble.

In 2009 kreeg Deckwitz de Meander Dichtprijs toegekend voor haar poëzie. Eind 2009 won zij het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en verbeterde ze het Nederlands record voor de meeste gewonnen poetry slams van het jaar. Ze debuteerde in 2011 met bundel 'De steen vreest mij', waarmee ze de C. Buddingh'-prijs in de wacht sleepte. Voor 'Hoi feest' (2012) kreeg ze het C.C.S. Crone-stipendium. Haar derde bundel, 'De blanke gave', verscheen in januari 2015 bij uitgeverij Atlas Contact.

 

Dagje circus
Uit de bundel: De blanke gave

Wat gilde je toen het licht uitging
en het grommen begon.

We wezen naar de gaatjes in het tentdoek,
dat het net lichtpunten waren

en hoe achter de schermen
de beesten veilig opgesloten zaten.

's Avonds keek  je omhoog
en veranderden de sterren in gaten.

Je dommelde in, melig
om dat donker, die kooien erachter.


 

Auteur: Ellen Deckwitz
Bundel: De blanke gave
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 978 90 254 4339 9
Prijs: 15 euro

Categorie
Literatuur
Auteur
Datum
07 maart 2015

Deel via