The Art Server

Het ideale boek. Honderd jaar private press in Nederland, 1910-2010

om.idealeboek_300

‘Het ideale boek. Honderd jaar Private Press in Nederland, 1910-2010’, is het resultaat van de samenwerking tussen Uitgeverij Vantilt, de Nationale bibliotheek van Nederland en het Museum Meermanno / Huis van het boek in Amsterdam, waar nog tot en met 20 februari een tentoonstelling loopt onder dezelfde titel.

Op die tentoonstelling krijgen de bezoekers nog tot en met 20 februari aanstaande een overzicht van professioneel, in kleine oplagen gemaakte, typografisch verzorgde bibliofiele prachtboeken. Van de eerste, op een handpers gedrukte exemplaren over clandestiene uitgaven en margedrukwerk tot de hedendaagse, met digitale technieken geproduceerde versies. Er zijn ook een aantal exemplaren beschikbaar die men 'tastbaar' te lijf kan gaan, zodat ruiken en voelen, bewonderen en willen hebben onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ter aanvulling  van de tentoonstelling in Museum Meermanno is ook een foto-expositie te zien in de centrale hal van de Koninklijke Bibliotheek.  En ook op http://www.kb.nl/privatepress kunnen een groot aantal afbeeldingen worden bekeken.

Het boek zelf  is rijkgeïllustreerd, ook – uiteraard zou ik zo zeggen – prachtig verzorgd en bevat een schat aan informatie die zowel de bibliofiele lezer als de doorsnee boekenliefhebber zeker zal weten te smaken.  De Nederlandse 'private press'-beweging startte zowat met de oprichting van De Zilverdistel in 1910. Het waren poëten zoals J.C. Bloem en J. Greshoff c.s.,  die het initiatief namen. Hoe een en ander evolueerde en Private Press tot een fenomeen kon uitgroeien wordt op boeiende wijze verhaald in bijdragen van Paul van Capelleveen, Marieke van Delft, Sjoerd van Faassen, Lisa Kuitert, Ellen van Oers, Reinder Storm, Kees Thomassen en Clemens de Wolf. Het register van personen en titels bulkt van de bekende en minder bekende namen, van Bertus Aafjes tot Bruna, van de Bezige Bij tot Hugo Claus, van Ossekop-papier tot Het Zwarte Schaap; stuk voor stuk deel uitmakend van een boeiend geheel.     

Categorie
Non Fictie
Auteur
Onder redactie van Paul van Capelleveen en Clemens de Wolf
ISBN
9789460040603
Prijs
34,90
Recensent
Scriptor
Datum
05 januari 2011

Deel via