The Art Server

Het Juiste Spoor

Treinen

"De trein is altijd een beetje reizen", was lange tijd de reclameslogan van de NMBS. Na lezing van 'Het juiste spoor', uitgegeven door Ons Erfdeel vzw, is de trein ook een beetje dromen, een beetje mijmeren en heel veel kijk- en leesplezier.

Toen ik vorige week op weg was van Brussel-Zuid naar Leuven voor de persconferentie van François Schuitens eerste solo- en 3D-boek 'Schoonheid' , gebeurde dat per stoomtrein, een heus ouderwets vervoermiddel dat de 'ijzeren weg' ter beschikking had gesteld. In een sfeer van vroeger naar een event van nu.
Het gaf een aangenaam gevoel en leverde een nostalgische zindering op, een vergeten sensatie die terugvoerde naar tempo doeloe.

Dat Het juiste spoor, treinverhalen tussen Nederland, België en Frankrijk ook de juiste snaar heeft getroffen, is nog zachtjes uitgedrukt. De schrijvers Geert Van Istendael, Michel Quint, Luc Devoldere en Cyrille Offermans hebben zich bekwaam gekweten van hun verhalende taak, zoals ook fotograaf Jonas Lampens deed die van de verschillende trajecten prachtige zwart-wit foto's meebracht. Maar het boek biedt meer: zowel in proza als in dichtvorm, zowel reflecterend, beschrijvend als observerend, met literaire fragmenten van meesters als Victor Hugo, Jacques Brel en Maurice Maeterlinck, maar ook Elschot en Boon, Gezelle en Bernlef, Daisne en Claus, om er maar enkele te noemen.

Categorie
Kunstboeken
Auteur
Van Istendael, Quint, Devoldere, Offermans
ISBN
9789079705092
Uitgever
Ons Erfdeel vzw
Prijs
21 euro
Recensent
Cicero.02
Datum
22 april 2012

Deel via