The Art Server

Door Spinoza’s lens, macht, meditatie, manifestatie, evolutie, seksualiteit

Spinoza cover

Wie ooit Spinoza bestudeerd of althans gelezen heeft, zal moeten toegeven dat deze Nederlandse verlichtingsfilosoof uit de XVIIde eeuw door zijn geschriften een vastgeroeste levensvisie toch enigszins kon beïnvloeden, al was het maar vanwege het genoegen een afwijkende persoonlijkheid aan het woord te horen, wiens ideeën door zijn tijdgenoten uit de Gouden Eeuw werden uitgespuwd maar wiens ideeën uitwijzen dat ze tijdloos zijn.

In 'De uitgelezen Spinoza', een uitgave van Boom/Lannoo uit 1999, schrijft Herman De Dijn dat Spinoza niet om het even welk soort kennis op het oog had, maar die kennis die tegelijk ons diepste verlangen vervult. Een nobel streven, waaraan Tinneke Beeckman met haar boek 'Door Spinoza's lens' een vervolg breide door actuele onderwerpen onder de loep te nemen.

Spinoza De actuele politieke en andere thema's die Beeckman aanhaalt, zelfs die welke nooit door Spinoza werden behandeld, worden op verhelderende wijze naar voor gebracht, Onder meer Spinoza's naturalistische visie, zijn kritiek op de monotheïstische traditie, zijn afkeer voor ascese en zijn streven om inzicht te verwerven, zowel in onszelf als in de realiteit van wat ons omgeeft, zijn stuk voor stuk opstapjes om ons bewuster doorheen onze micro- en macroleefwereld te helpen laveren ongeacht hoe hectisch, angstig en wanhopig het er soms uitziet.

Na lezing van Door Spinoza's lens, rest ons maar twee mogelijkheden: wachten op een vervolg of zelf op speurtocht gaan in het labyrint van wat de laatste jaren over Spinoza is verschenen.

Baruch Spinoza of Benedictus de Spinoza werd geboren in 1632 in Amsterdam. Hij was naast filosoof ook wiskundige, politiek denker en lenzenslijper. Spinoza, die geen andere verklaring accepteerde dan een die gebaseerd was op de rede, was een volgeling - tevens criticus - van Descartes en een tijdgenoot van Leibniz. Belangrijke werken zijn onder meer: 'Tractatus theologico-politicus', 'Ethica' en 'Epistolae'. Hij stelde ook een Compendium van de Hebreeuwse grammatica samen, die hij vergeleek met deze van het Latijn.

beeckman Tinneke(1976) Tinneke Beeckman (°1976) studeerde aan de VUB en de ULB. Ze publiceerde onder meer over Nietsche en Darwin, en gaf in 2009 'Spinoza. Filosoof van de Blijheid' uit. Beeckman is momenteel verbonden aan het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen, schrijft columns en blogt.

Categorie
Non Fictie
Auteur
Tinneke Beeckman (nawoord Eric Schliesser)
ISBN
978-90-289-6834-9
Uitgever
Pelckmans/Klement
Prijs
21,50 euro
Recensent
WeL
Datum
22 februari 2013

Deel via