The Art Server

Made in Europe: de kunst die ons continent bindt

Made_in_Europe_Capture

Bestaat er, ondanks onze grote Europese culturele verschillen, zoiets als een gemeenschappelijk DNA. Eigenschappen, verworvenheden die als een soort lijm een Europese cohesie vormen. Cultuurhistoricus Pieter Steinz doet met 'Made in Europe' een meer dan geslaagde poging om in die grote diversiteit,  onzichtbare verbanden en onderliggende structuren naar boven te spitten.

Aan de hand van 104 essays en evenzoveel kleine 'kaders' is Steinz er op meesterlijke wijze in geslaagd die Europese culturele onderstroom zichtbaar te maken en vooral op een boeiende manier ongemeen leesbaar te maken. Van de epen van Homerus, de Russische roman en James Joyce, over de Italiaanse cinema, Monty Python en de vijfde van Mahler tot Chanel, Brancusi en de bruggen van Calatrava, het Europa dat hij wil presenteren blijkt meer dan de moeite waard.

Het enige minpunt aan Steinz' boek is dat er te weinig instaat. De meer dan 400 pagina's mochten er 100 meer zijn geweest, of 200....

Pieter Steinz (°1963) studeerde geschiedenis en Engels. Hij is als directeur verbonden aan het Nederlands Letterenfonds en een veelgelezen recensent van NRC Handelsblad. Eerder verschenen van zijn hand ondermeer 'Lezen&cetera', 'Het web van de wereldliteratuur' en 'De Duivelskunstenaar'.

Made in Europe bracht Steinz begin dit jaar een 'ereveer' op van Stichting De Gouden Ganzenveer.

Categorie
Non Fictie
Auteur
Pieter Steinz
ISBN
978-90-468-1554-0
Uitgever
Nieuw Amsterdam
Prijs
34,95 euro
Recensent
WeL
Datum
02 juli 2014

Deel via