The Art Server

Het lied van Hiawatha

Het_lied_van_Hiawatha

Het lied van Hiawatha is een fraai uitgegeven essay waarin Ton Lemaire op erudiete maar leesbare wijze inzoomd op het beroemde epos van de Amerikaanse pedagoog en dichter Henry Wadsworth Longfellow.Het originele poëem van Henry Wadsworth Longfellow werd voor het eerst gepubliceerd in 1855 en geldt nog steeds als een van de bekendste teksten van de negentiende eeuw.

Zoals velen onder ons maakte ook Lemaire voor het eerst kennis met The Song of Hiawatha in een Nederlandse vertaling van Guido Gezelle. Voor ons, jeugdige lezers, waren Longfellows verzen waarin de Ojibwa-indianen werden bezongen een welkome aanvulling van de Winnetou's en Old Shatterhands waarmee we de geschiedenis van de Amerikaanse prairie toentertijd ontsloten.

Lemaire vertelt in dit 85 pagina's tellende boekje, dat als ondertitel 'Amerikaans heldendicht tussen mythe en ideologie' meerkreeg, waar Longfellow het idee van dit heldendicht haalde, binnen welke context hij het werk klaarde en wat de latere invloed was, zowel in Amerika als Europa.

Henry Wadsworth Longfellow (1807-1882) studeerde aan Harvard, was bilbiothecaris en, na een reis door Europa, de eerste hoogleraar in moderne talen. In 1854 verliet hij de universiteit om zich fulltime aan het schrijven te wijden. Longfellow was een van de Fireside Poets, een groep van 19e-eeuwse Amerikaanse populaire dichters uit New England. Hun gedichten zijn eerder victoriaans dan romantisch te noemen, en soms overdreven sentimenteel en/of moraliserend van toon.

Ton Lemaire (1941) is antropoloog en filosoof. Eerder publiceerde hij onder meer 'Filosofie van het landschap' (1970), 'Met open zinnen' (2002), 'Claude Lévi-Strauss' (2008), 'De val van Prometheus' (2010) en 'Verre velden' (2013). Sinds geruime tijd woont Ton Lemaire op het Franse platteland.
 

Categorie
Non Fictie
Auteur
Ton Lemaire
ISBN
978-90-263-2636-3
Uitgever
Uitgeverij Ambo
Prijs
14,95 euro
Recensent
WeL
Datum
04 juli 2014

Deel via