The Art Server

Opstanding

opstanding_isbn_9789043522342_1_1385520618

Uitgeverij KOK bracht in het najaar van 2013 de epische roman 'Opstanding' (1899) van Leo Tolstoj terug uit in de serie ‘Christelijke Klassieken’. In deze reeks verschenen romans van Flannery O’Connor, Graham Greene, Bé Nijenhuis, Maria Rosseels, Shusaku Endo en Pär Lagerkvist. Tjerk de Reus die onder meer de redactie voert van deze reeks schreef het nawoord van de nieuwe druk.

'Opstanding is de derde roman van Leo Tolstoj. Voordien waren “Oorlog en Vrede” (1869) en “Anna Karenina” (1877) uitgegeven. Tolstoj stelt in zijn boeken de grote moralistische vragen en dat is in de ruim 500 blz tellende 'Opstanding' niet anders. Het is het verhaal van de egocentrische prins Nechlojoedov die, na de bijbel gelezen te hebben, zijn lege bestaan achter zich wil laten en besluit om andere mensen te gaan helpen en niet meer alleen aan zichzelf te denken.

De titel van het boek verwijst naar de opstanding of de verrijzenis, waarover sprake in de drie Abrahamitische godsdiensten, jodendom, chirstendom en islam. Alle drie de religies kennen het 'einde der tijden', lees een algemen opstanding van de mensheid op de Dag des Oordeels.

De Russische schrijver Leo Tolstoj werd geboren in 1828 op het landgoed Jasnaja Poljana niet ver van de Russische stad Toela. Als graaf maakte hij deel uit van de Russische adel. Hij had veel invloed op de Russische literatuur en politiek. Hij schreef een groot aantal romans en novellen, korte verhalen, drama en non-fictie. Bekend, althans hier bij ons, zijn 'Twee huzaren', 'De duivel', 'Heer en knecht', 'Vader Sergius' en 'Na het bal'. In 1897 schreef hij ook het essay 'Wat is kunst?'. Tolstoj overleed in 1910 op 81-jarige leeftijd in Astapovo, een nederzetting die later tot Lev Tolstoj zou worden omgedoopt.

Opstanding is het zevende deel dat door KOK werd uitgegeven in de reeks Christelijke klassieken. Deze editie is gebaseerd op de Nederlandse vertaling die in 1980 in tweede druk verscheen bij uitgeverij L.J.Veen

Categorie
Fictie
Auteur
Leo Tolstoj
ISBN
978-90-435-2234-2
Uitgever
Uitgeverij KOK
Prijs
19,95 euro
Recensent
WeL
Datum
05 juli 2014

Deel via