The Art Server

Een zomer met Montaigne

Een_zomer_met_Montaigne

Antoine Compagnon laat de lezer in veertig korte hoofdstukken kennis maken met de essays van de Franse renaissancefilosoof, schrijver en 'homme politique' Michel Eyquem de Montaigne.

Montaigne's 'Essais', waaraan hij werkte tot kort voor zijn dood in 1592, zorgden voor een nieuw literair genre waarbij het persoonlijke betoog met duidelijke diepgang manifest aan bod kwam. Que sçay-je of zoals we nu zouden zeggen Que sais-je was Montaignes motto. Zijn doorgedreven humanisme - sommigen vonden hem te individualistisch - dreef hem naar de klassieke oudheid, met Socrates als zijn idool. Zijn scepiticisme uitte zich in de conclusie dat alle kennis en overtuiging betrekkeijk zijn, waarbij hij zich, net als Erasmus, vrolijk kon maken over zekerheden die bijvoorbeeld een grote rol speelden bij gelovige intellectuelen en kerkdienaren en die door Montaigne werden afgewogen tegenover de praktische kennis van de ambachtsman.

De actualiteit die in sommige van de willekeurig gekozen capita in het werkje van Compagnon als een rode draad terug te vinden is, maken 'Een zomer met Montaigne' aanbevelenswaardige, stimulerende lectuur. De vertaling is van Hans van Pinxteren die ondermeer ondermeer werk van Flaubert, Molière, Stendhal en Rimbaux op zijn vertaalpalmares heeft staan.

Antoine Compagnon (°1950) is een Franse, in Brussel geboren, hoogleraar in de Geschiedenis van de Franse letterkunde aan het Collège de France en aan Columbia University. Hij werd al meermaals onderscheiden en mag zich sedert vorig jaar doctor honoris causa noemen van de Universiteit van Luik.

 

Categorie
Non Fictie
Auteur
Antoine Compagnon
ISBN
978 90 253 0371 6
Uitgever
Athenaeum - Polak & Van Gennep
Prijs
15 euro
Recensent
Wel
Datum
29 augustus 2014

Deel via