The Art Server

Chapeau - De geheime goochelgeschiedenis van België

Chapeau_

Vader en zoon Van Herwegen gunnen in hun boek de lezers een fascinerende kijk op een mysterieuze wereld vol verhalen en anekdotes en gunnen hen tegelijkertijd een blik in één van de - letterlijk en figuurlijk - meest tot de verbeelding sprekende beroepen ter wereld.

Magie en goochelen bestaat al van in de Oudheid, al dan niet gelieerd aan mythologie en religie, ten tijde van de middeleeuwen, als schouwspelen, op straat, op markten en aan de hoven van koningen en andere kasteelheren. Spektakel- en kunstwaarde verwierf het werk van de illustionist pas eind 19e eeuw. Het toentertijd heersend geloof in vooruitgang, wetenschap en techniek gaf de goochelkunst een belangrijke impuls, met spectaculaire trucs tot gevolg die tot ver in de volgende eeuw belangstelling bleven wekken. Na W.O. II doken ondermeer goochelaars, clairvoyeurs of paragnosten, hypnotiseurs en zelfs mediums op in theaters, parochiezalen en diverse andere gelegenheden. Volgens de Belgian Magic Federation is  er ook nog heden ten dagen een  bloeiend clubcircuit met goochelcongressen en Belgische successen op wereldkampioenschappen en andere wedstrijden.

Nog tot en met 16 november 2014 loopt in het Huis van Alijn in Gent een tentoonstelling onder de gelijknamige titel van het boek. Internationaal geroemde namen uit de weinig bekende Belgische goochelgeschiedenis, zoals Servais Le Roy, Josmah, Meester Brando, Jean Seth, Klingsor, Joe Alcatraz en Suzy Wandas spelen er de hoofrol.

 

 

Categorie
Non Fictie
Auteur
Christ en Kobe Van Herwegen
ISBN
9789002254826
Uitgever
Manteau
Prijs
24,99 euro
Recensent
WeL
Datum
31 augustus 2014

Deel via