The Art Server

Debuutroman van Georges Perec uitgegeven

George_Perec

Uitgeverij De Arbeiderspers (AP) heeft de debuutroman van de Franse schrijver Georges Perec uitgebracht, in een vertaling van Edu Borger.

Perec, vooral bekend van La disparition eveneens bij AP verschenen als ' t Manco in 2009, een lipogrammatische roman waarin de letter 'e' in het ganse boek ontbreekt, voorwaar een uitdaging.

De condottiere werd eind de vijftiger jaren geschreven en werd in eerste instantie door de Franse uitgeverij Gallimard geweigerd. Geïnteresseerden in de XXste-eeuwse Franse literatuur kwamen echter alras op het spoor van dit boek dat uiteindelijk door Editions du Seuil in 2012 werd gepubliceerd. Perecs eersteling gaat over een falcificator, Gaspard Winckler, die jarenlang werk van bekende Italianen, Vlamingen en Fransen naschildert. Op een dag beslist hij om De condottiere van Antonello da Messina te vervalsen, op een zodanige wijze dat zijn creatie die van het origineel zal overtreffen. Resultaat: een regelrechte mislukking met de dood van een opdrachtgever tot gevolg.

Wie dit boek graag leest moet weten dat 'the best is yet to come'. De condottiere is een spannend boek, een thriller met filosofische inslag, vol mooie - maar lange - zinnen en boeiende beschrijvingen, een monologue intéreur die overgaat in een dialoog en uiteindelijk een intellectuele uitdaging voor de lezer vormt.
Wie het werk van Perec kent, heeft de protagonist Gaspar Winckler al eerder 'ontmoet'. Hij komt ook voor in W of de jeugdherinnering en ook in Het Leven een gebruiksaanwijzing. Wie meer over Winckler wil weten, kan terecht in Koen Brams 'Encyclopedie van fictieve kunstenaars. Van 1605 tot heden', een uitgave uit 2000 van Nijgh & Van Ditmar.

Foto: © Uitgeverij De Arbeiderspers

Categorie
Fictie
Auteur
Georges Perec
ISBN
978 90 295 897 10
Uitgever
De Arbeiderspers
Prijs
15 euro
Recensent
WeL
Datum
25 februari 2015

Deel via