The Art Server

Het disfunctionele gezin van Emma Curvers

iedereen-kan-schilderen-l-LQ-f

'Iedereen kan schilderen' is Emma Curvers' debuutroman die handelt over een op zijn minst nogal bizar gezin.

Vader Hans Kostons, die wordt opgevoerd als voer voor psychiaters en zich ondermeer onledig houdt met het maken van inkleurschilderijtjes van Ravenburger, lijdt aan van alles dat onder de noemer pathologisch kan worden gecatalogiseerd.  Zijn gezin, echtgenote en twee dochters, heeft er in hoge mate last van en protagonist Iris, een van de dochters, heeft het niet alleen met pa maar ook nog eens moeilijk met zichzelf.

Over de 'krankzinnige' situatie binnen de familiegroep wordt verslag gedaan op een vaak komische wijze. De stamboom van de familie op pagina 142-143 duidt een en ander maar verheldert weinig. De lezer staat voor een bijna onoplosbaar probleem om in het niet-alledaagse web binnen te dringen.

Dat vader Kostons niet kon lachen met het boek dat zijn dochter schreef, bewijst het kortgeding dat hij inspande. Hij eiste dat de roman uit de handel zou worden gehaald en dat een rectificatie zou verschijnen in de Volkskrant dat een interview met Curvers had gepubliceerd waarin ze zei dat ze haar inspiratie deels wel degelijk bij haar vader had gehaald. De rechter oordeelde dat de lezers van 'Iedereen kan schilderen' zich er wel degelijk van bewust waren dat het hier om fictie ging. Het boek kon dus rustig verder worden verkocht.

Emma Curvers (1985) groeide op in Zuid-Limburg, waar ook de roman zich afspeelt, studeerde filosofie en is hoofdredacteur van filmplatform Cineville, een samenwerkingsverband van filmtheaters.

Haar debuut bewijst de Curvers over de 'skills' beschikt om als romancière verder te gaan. Benieuwd naar haar volgende roman.

 

Categorie
Fictie
Auteur
Emma Curvers
ISBN
978 9025 4437 95
Uitgever
Atlas Contact
Prijs
19,99 euro
Recensent
WeL
Datum
25 februari 2015

Deel via