The Art Server

Schlump: ingemetselde oorlogsroman krijgt tweede kans

Unknown-1

Herbert Grimm, de schrijver van 'Schlump' was en is nog steeds een nobele onbekende. Hij schreef zijn antinazi-roman in 1928, in dezelfde periode dat Erich Maria Remarque furore maakte met zijn 'Im Westen nichts Neues'.

De originele, maar lange titel luidde: 'Schlump. Geschichten und Abenteuer aus dem Leben des unbekannten Musketiers Emil Schulz, genannt Schlump'. De onlangs heruitgegeven roman is een verademing in het amalgaam van uitgaven en herdrukken over de Groote Oorlog  die de laatste maanden op ons werden afgevuurd. Grimm was leraar Frans, Italiaans en Spaans . Op 38-jarige leeftijd schreef hij zijn enige roman.

Grimm hanteert een pittige taal, beschrijft op een aanstekelijke manier - ook middels verhalen en anekdoten - de gruwel van de oorlog en de vaak kluchtige en grappige intermezzi die daarbij horen.

Tip: Voor wie geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog kennen we nog zo'n juweeltje: 'Het rode paard' van Eugenio Corti, uitgegeven door Van Wijnen - Franeker. Eveneens een aanrader.

 

 

Categorie
Fictie
Auteur
Herbert Grimm
ISBN
978090 414 2617 8
Uitgever
Ambo/Anthos
Prijs
22,99 euro
Recensent
willy
Datum
11 maart 2015

Deel via