The Art Server

Tips & tricks voor het houden van slaven

9789025304928

Voor wie zich - zoals ondergetekende - bij tijd en wijle pleegt onder te dompelen in het dagelijks leven dat de Ouden in Rome leidden, is er nu het 'Handboek Slavenmanagement'.

Dit onmisbaar en verhelderend vademecum werd geschreven door ene Marcus Sidonius Falks, auteur én slavenhouder in antieke tijden en dus de juiste persoon om ons te introduceren in een branche die toch enige kennis vergt, of tenminste vergde.

Marcus Sidonius Falx, een heuse aristocraat, is ontsproten uit de fantasie van Terry Toner, hoogleraar Oudheidkunde aan de universiteit van Cambridge. Is dit boek dan fictioneel? In het geheel niet. Toners alter ego toont zich een waardevolle, nuchtere en betrouwbare gids die adviseert en verhelderend verhaalt, refererend naar authentieke getuigenissen en dito bronnen. Hij heeft het over een - naar de huidige maatstaven - barbaarse periode in onze geschiedenis, toen één op de acht inwoners van het Imperium Romanum als slaaf door het leven ging.

Een brug naar nu: Hoeveel verschillen wij van de Romeinen? volgens schattingen zouden heden ten dage zo'n 27 miljoen mensen wereldwijd gedwongen tewerk worden gesteld. Dus, als iemand Falx' naslagwerk schokkend zou vinden, wat dan te zeggen van dat andere, hedendaagse slavendom? Het Filippijns huispersoneel, de Roemeense poetsvrouwen, Oost-Europese hoertjes, Pakistaanse fruitplukkers, Turkse kabelslepers en andere illegalen die dagelijks de erfgenamen van de glorieuze Romeinen (be)dienen? Dat is dan na zoveel eeuwen van civilisatie ons 'beschavingsdeficit'.

Handboek Slavenmanagement is vertaald door classicus Patrick De Rynck (°1963), auteur van ondermeer 'De kunst van het kijken' en een ABC van de klassieke literatuur.

Categorie
Non Fictie
Auteur
Marcus Sidonius Falx
ISBN
978 90 2530 4928
Uitgever
Athenaeum-Polak & Van Gennep
Prijs
19,90
Recensent
scriptor
Datum
22 maart 2015

Deel via