The Art Server

Ontbijten met Lucian Freud

9789048825174_240_2x

'Ontbijten met Lucian Freud - Een portret van de kunstenaar' is geschreven door Geordie Greig, een Engelse journalist, hoofdredacteur van The Mail on Sunday en jarenlang een goede vriend van de kunstenaar. The Observer noemde Greig ooit 'Britain's most connected man'.

Tijdens diverse ontmoetingen - beiden ontbeten geregeld bij Clarke's, een Londens restaurant in Kensington Church Street - ontfutselde de auteur niet alleen zijn vriend maar ook een aantal minnaressen en andere intimi, vrienden en bewonderaars, heel wat wetenswaardigheden die leidden tot een openhartig overzicht van wat Freud voorheen liefst verborgen hield.

We leren de voorheen moeilijk benaderbare Freud kennen als excentrieke kunstenaar, onafhankelijk denker, controveriële vaderfiguur, radicale non-conformist en rebelse schilder, tevens een van de belangrijkste, kleurrijkste  en bekendste neorealistische hedendaagse schilders.

Lucian Michael Freud (Berlijn, 1922 – Londen, 2011) was een Britse schilder van Joods-Oostenrijkse afkomst. Hij was een kleinzoon van Sigmund Freud en was de vader van schrijfster Esther Freud en modeontwerpster Bella Freud.

Het werk van Lucian Freud is veelal autobiografisch en confronterend en roept soms nogal wat tegenstand op vanwege het expliciete karakter. Dat alles neemt niet weg dat er voor zijn schilderijen veel geld wordt betaald: 'Benefits Supervisor Sleeping' haalde in 2008 bij Christie's in New York een recordbedrag van 30 miljoen dollar, het toentertijd hoogste bedrag dat ooit voor een werk van een nog levende kunstenaar op een veiling is betaald. De nieuwe eigenaar was de Russische olie-miljardair Roman Abramovich. 

Categorie
Kunstboeken
Auteur
Geordie Greig
ISBN
978 90 4882 57 14
Uitgever
Hollands Diep
Prijs
30 euro
Recensent
WeL
Datum
12 april 2015

Deel via