The Art Server

De nachten van Hofman

De_nachten_van_Hofman_2

Willem van Zadelhof heeft met zijn vijfde roman 'De nachten van Hofman' een verhaal neergepend dat spannend, raadselachtig en ongekunsteld is en dat de lezer terugvoert in het verleden van theateracteur Max Hofman.

Hofman reist naar Antwerpen om er de hoofdrol te vertolken in een nieuwe productie van 'De meeuw', een klassieker van Anton Tshechov. Tijdens zijn verblijf in de Scheldestad blijkt zijn tegenspeler zijn ex-echtgenote en moeder van zijn dochter te zijn, krijgt hij af te rekenen met zijn uitgever, en wordt hij geconfronteerd met demonen uit lang vervlogen tijden. We maken kennis met een viriel, maar kettingrokend en aan drank en Temesta verslaafd melancholicus die raak obeserveert. Zo doet Antwerpen hem denken aan “Amsterdam in de jaren veertig en vijftig voordat het daar zo’n vrolijke boel werd” en heeft hij het over straten “waarin vogels niet wilden leven”. En om af te ronden vindt hij Vlaams onverstaanbaar en wordt hij in Vlaanderen “van alle kanten begluurd”.

Willem van Zadelhof (°1958) werd geboren in Arnhem, volgde daar zijn toneelopleiding en werkte later in een galerie, in het theater en als tekstschrijver voor televisie, om later naar Antwerpen te trekken. Hij debuteerde in 2003 bij Meulenhoff Manteau met de roman 'Een stoel', waarin Bauhaus-architecten Marcel Beuer en Mart Stam een prominente rol spelen.
Als dichter sleepte hij in 2009 de Herman de Coninckprijs in de wacht met zijn bundel 'Tijd en landen', een uitgave van De Bezige Bij. In 2014 verscheen 'Het ei van Fabergé' bij uitgeverij Voetnoot.

 

Categorie
Fictie
Auteur
Willem van Zadelhoff
ISBN
978 90 254 4478 5
Uitgever
Atlas-Contact
Prijs
19,99 euro
Recensent
WeL
Datum
06 mei 2015

Deel via