The Art Server

Randall, debuutroman van Jonathan Gibbs

Randall_cover

Randall is de fictieve protagonist in de gelijknamige debuutroman van de Britse schrijver Jonathan Gibbs. De realistisch geboetseerde kunstenaar is een van de vooraanstaande figuren van de Young British Artists, een groep artiesten die furore maakte in de jaren '90 van de vorige eeuw en waarvan de meesten werden opgeleid aan het Londense Goldsmith College.

Randalls verhaal, met als topics Geld en Kunst, wordt verteld door ene Vincent, een jonge godenzoon uit de Londense bankwereld, die als vriend en factotum van de kunstenaar, in goede en slechte tijden, uiteindelijk in een neerwaartse spiraal terechtkomt tot hij de draad weer kan opnemen.

De roman waarvan de Engelse titel 'Randall or The Painted Grape' luidt begint na de dood van Damien Hirst. Naast Randall die Hirsts plek in de Londense kunstscene overneemt, waren heel wat vooraanstaande figuren uit de internationale kunstwereld rond, zoals Charles Saatchi, Jeff Koons, Larry Gagolsian,.... Spelen ook een rol: Justine, had een relatie met Vincent maar trouwde uiteindelijk met Randall en Joshua, zoon van Justine en Randall. Uiteraard is ook een ganse zuipende, feestvierende, smorende en uitgelaten bende exuberante kunstenaars prominent aanwezig. Zij vormen een ongeregelde troep artistiekelingen die, niettegenstaande hun modus vivendi door de goegemeente als schandalig werd ervaren, kleur gaven aan een biezonder vruchtbare periode in de kunstgeschiedenis

De sloten geld, de commercialisering van kunst en de onafhankelijkheid van de kunstenaar, zijn issues die me na het lezen van 'Randall' deden denken aan een uitspraak van Willem Elias: "De autonomie van de kunst is primordiaal en de economie moet die autonomie respecteren." Hierbij aansluitend kunnen we immers stellen dat kostprijs noch marktprijs uitsluitsel bieden over de artistieke waarde van kunst in het algemeen en het kunstwerk in het bijzonder.

In het boek komen ook een paar onbarmhartige aforismen ofte Randallismen voor, zoals: "Een aap die achter een typemachine gaat zitten en Hamlet schrijft is een wonder der natuur. Maar een aap die met de Verzamelde Werken aankomt, maakt carrière." en "Conceptuele kunst: kunst die je niet hoeft te zien om te begrijpen." En tot slot nog eentje om het af te leren: Kunst is de occulte praktijk van de alomtegenwoordigheid, van mensen lastigvallen als je er zelf niet bij bent."

Dat Gibbs zijn lovenswaardige debuutroman afsluit met een enigma is tamelijk teleurstellend. Voor de rest: een aanrader, of zoals Book Cunt het stelde: "Fuck me, this is a fucking good book."

Categorie
Fictie
Auteur
Jonathan Gibbs
ISBN
978 9057 5971 76
Uitgever
Podium
Prijs
22,50 euro
Recensent
WeL
Datum
03 juni 2015

Deel via