The Art Server

Ali Smith - Over kijken en bekeken worden: twee levensverhalen

Ali_Smith_Capture

Dat de Schotse schrijver Ali Smidt een meesterlijke verteller is, weten we van haar vorige boeken. Met haar recente roman is het niet anders. 

Haar jongste boek 'Het een en het ander', dat ik onder de noemer vaag experimenteel en puur stimulerend rangschik, bestaat uit twee delen. De helft van de oplage begint met het verhaal van het Engelse tienermeisje George, het andere met het relaas van een Italiaanse schilder. Zo ook mijn exemplaar. Het ene verhaal gaat over een frescoschilder uit de vijftiende eeuw, het andere speelt zich af in onze tijd en gaat over een meisje dat  onder de indruk raakt van de middeleeuwse schilder omdat haar overleden moeder door hem gefascineerd was.

De schilder in kwestie is Francesco del Cossa, een vertegenwoordiger van de Ferrarese school, waarvan men aanneemt dat hij samen met Ercole de Roberti later de Bolognese school gestalte gaf. Een van zijn bekendste werken is  de fresco 'Maart, April en Mei', dat zich in het Schifanoia-paleis in Ferrara bevindt.

In eerste instantie wist de figuur van George mij het meest te kunnen boeien. Wat niet betekent dat de Italiaanse kunstenaar mij onverschillig liet. De band tussen heden en verleden, tussen de XVe en de XXe eeuw blijkt steviger te zijn dan mij in eerste instantie toescheen.

Ali Smith (1962) won in 2014 de Costa Book Award voor beste roman, de Goldsmiths Prize en werd ze genomineerd voor de Man Booker Prize. Andere bekende werken van Smith zijn Hotel World en The Accidental waarmee ze de shortlists haalde van de Orange Prize en de Man Booker Prize. Het een als het ander staat op de shortlist voor de Man Booker Prize 2014.

De vertaling van 'How to be both' was in handen van Arthur Wevers (1970), de auteur van ondermeer de roman in sonnetten 'Bittergarnituur'.

 

Categorie
Fictie
Auteur
Ali Smith
ISBN
978 90 254 4485 3
Uitgever
Atlas Contact
Prijs
24,99 euro
Recensent
WeL
Datum
18 juni 2015

Deel via