The Art Server

De laatste Indische ontdekkingsreiziger

Rouffaer-de-laatste-Indische-ontdekkingsreiziger-Frank-Okker

Frank Okker heeft met zijn boek over de avontuurlijke wetenschapper Gerret Pieter Rouffaer een uiterst interessante en leesbare biografie afgeleverd onder de subtitel 'De laatste Indische ontdekkingsreiziger'. De auteur is erin geslaagd op authentieke wijze leven en werk in beeld te brengen van een boeiend mens in een fascinerend land.

Gerret Rouffaer werd geboren in 1860 in Kampen, een plaats in de Nederlandse provincie Overijssel, als zoon van een kapitein bij de koopvaardij. Hij studeerde af als mijningenieur, maakte heel wat kunstreizen doorheen Europa en deel veel aan zelfstudie. Als bewonderaar van Multatuli, besloot hij naar Nederlands-Indië te gaan, waar hij aan land ging in Batavia.

Rouffaer was een culturele veelvraat, een gepassioneerd reiziger en tevens jager op verloren gewaande kunstschatten. Hij schreef over archeologie, antropologie, geschiedenis en geografie en omschreef zichzelf als 'vrij werker'. Hij gold tevens als een groot kenner van de Indonesische archipel en verwierf bekendheid als autoriteit op het gebied van batik. In 1921 ontving Rouffaer een eredoctoraat in de letteren en wijsbegeerte van de universiteit van Leiden. Zijn kostbare verzameling manuscripten en boeken over Azië is nog steeds een bron van informatie voor menig modern wetenschapper.

Vorig jaar, tijdens een lezing over Roeffaer als avontuurlijk geleerde, diens spannend leven en zijn eerste Indiëreis die maar liefst vierenhalf jaar duurde, quootte Okker: "Zelden heeft iemand zo weinig hoeven te doen, maar deed hij zoveel gedenkwaardigs als Rouffaer." 

Categorie
Non Fictie
Auteur
Frank Okker
ISBN
978 90 8953 476 7
Uitgever
Boom
Prijs
19,90 euro
Recensent
WeL
Datum
23 juni 2015

Deel via