The Art Server

Tragiek en triomf van een niet-begrepen schilder

Unknown

Auteur: Irving Stone
Titel: Het leven van Vincent van Gogh
Subtitel: Tragiek en triomf van een niet-begrepen, maar van scheppingsdrang bezeten kunstenaar

Over het eerder tragische leven van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh zijn ondertussen al heel wat boeken geschreven. Of de uitgave van een door de Amerikaanse schrijver Irving Stone in 1931 geschreven relaas nog iets kon toevoegen aan al de reeds verschenen schrijfsels was dan ook de vraag. Een onterechte, zo blijk nu.

Het 430 pagina's tellend biografisch werk, waarvan de oorspronkelijke titel 'Lust for life' luidde, is gebaseerd op een aantal van de ruim 700 brieven die Vincent schreef aan Theo, zijn jongere broer en tevens kunsthandelaar. Ondermeer tijdens zijn reizen door Engeland, Nederland, België en Frankrijk, toen hij in de voetsporen van Van Gogh trad, sprokkelde Irving een aanzienlijk deel van het aangewende materiaal bijeen, waaronder ook  testimoniums van diverse personen die de schilder hadden gekend. 

In de roman, die zo'n 10 jaar bestrijkt, vanaf het moment dat Van Gogh van huis vertrekt om zendeling te worden tot aan zijn dood in Auvers-sur-Oise, komt de lezer heel wat te weten over de Nederlandse schilder, het getormenteerde leven dat hij leidde, de ontberingen die hij kende en de demonen in zijn hoofd. Maar bovenal krijgen we inzicht de wereld van een genie, een artistieke bolleboos die schilderijen als 'De aardappeleters', 'Zonnebloemen', 'Irissen', 'De kerk van Auvers' en 'Weg met cipres en ster', en vele andere op zijn palmares heeft staan. Ook Van Goghs relatie met kunstenaars als Manet, Césanne, Gauguin, Pisarro, Seurat en Degas wordt in het boek toegelicht.

Irvings roman die ooit in drie jaar tijd door 17 uitgevers werd geweigerd, diende later ook als basis voor de film 'Lust for life' van Vincente Minelli uit 1965 met in de hoofdrollen Kirk Douglas als Vincent en en ook Anthony Quinn als Paul Gauguin.  Douglas won er een Golden Globe mee, Quinn een Oscar.

Categorie
Non Fictie
Auteur
Irving Stone
ISBN
978 9045 2068 06
Uitgever
Karakter
Prijs
15 euro
Recensent
WeL
Datum
23 juni 2015

Deel via