The Art Server

De lage landen in woorden

Unknown

Maartenjan Hoekstra combineert in 'Dorp, stad, land. De lage landen in woorden' twee wetenschappelijke disciplines: bouwkunde en linguïstiek. Schreef hij eerder ook al een  boek over de herkomst van woorden die te maken hebben met de wooncultuur, dan koppelt hij nu de geschiedenis van bewoning en landschap aan de die van woorden.

In 'Dorp, stad, land' beschrijft Hoekstra de landschappelijke en stedelijke ontwikkeling van Nederland en Vlaanderen aan de hand van de woorden die er door de eeuwen heen voor zijn gebruikt – woorden die het landschap en de ontginning daarvan beschrijven, en de latere infrastructuur en de bebouwing.

De schrijver heeft het over de woorden die de allereerste bewoners uit de prehistorische grotten uitten en over leenwoorden van Romeinse en andere usurpatoren, duidt termen die de industriële revolutie ons bracht en biedt een zicht op onze hedendaagse woordcultuur, waabij uiteraard de etymologie een belangrijke rol krijgt toebedeeld.

Hoekstra's vorig boek 'Huis, tuin en keuken' verscheen in 2009. Onder de subtitel Wonen in woorden door de eeuwen heen, brengt hij een aantal woordverhalen waarmee hij erin slaagt de lezer anders te laten kijken naar de plek waar hij of zij woont.

 

Categorie
Non Fictie
Auteur
Maartenjan Hoekstra
ISBN
978090 45027 593
Uitgever
AtlasContact
Prijs
24,99 euro
Recensent
Kikero
Datum
05 juli 2015

Deel via