The Art Server

Northanger Abbey

abdij-northanger-e1413557652351

Northanger Abbey van de Engelse schrijfster Jane Austen werd voor het eerst gepubliceerd in 1818. Het werd nu opnieuw uitgegeven door Athenaeum -Polas & Van Gennep, in een -voortreffelijke - vertaling van Bas Peeters. HMet dit boek steekt de schrijfster de draak met het in haar tijd geliefde genre van de gothic novel waaraan ook Edgar Allan Poe zich 'schuldig' maakte, en de toenmalige voorliefde voor gotiek.

In de Abdij van Northanger, een van haar blijmoedigste romans, heeft Austen het over de jonge, naïeve Catherine Morland wiens levendige fantasie met haar op de loop gaat als ze voor een bezoek aan de mysterieuze tot woning omgebouwde Abdij van Northanger wordt uitgenodigd door de aantrekkelijke en in haar ogen fascinerende rijkaard Henry Tilney.

De Abdij van Northanger is een boeiende, historische roman die zich afspeelt in de periode rond 1800. Een ontluikende romance, pittoreske landschappen, ragdunne vriendschappen, periodieke bals en dito diners, ongelooflijk goede omgangsvormen, liefde voor het boek en soms curieuze ontwikkelingen zijn de ingrediënten die resulteren in een vermakelijke leeservaring. Dit is een boek voor iedereen die zijn hectisch bestaan even achter zich wil laten en lekker 270 pagina's wil genieten.

Athenaeum Van Gennep & Polak bracht eerder al vertalingen van Emma en Pride and Prejudice uit. Die laatste (Trots en Vooroordeel) verscheen in de Perpetua reeks.

Austens boek dat in 1986 voor de BBC als eens werd verfilmd, was in 2007 ook als televisiefilm te zien op ITV, geregisseerd door Andrew Davies, die ook het script schreer, en die eerder al Pride & Prejudice en Sense and Sensibility bewerkte.

Categorie
Fictie
Auteur
Jane Austen
ISBN
978 90 2530 4836
Uitgever
Athenaeum-Polak & Van Gennep
Prijs
19,90 euro
Recensent
WEL
Datum
03 september 2015

Deel via