The Art Server

Tussen de plooien. Een andere geschiedenis van België

9789463100304-811x1200

De vaak surrealistische natie waarin wij leven verdient het dat een chroniqueur als Rik Van Cauwelaert de puntjes op de i zet. Dat doet hij in 'Tussen de plooien. Een andere geschiedenis van België', een uitgave van de onlangs opgerichte uitgeverij Polis.

De verhalen, in willekeurige volgorde geplaatst, getuigen allemaal van de intentie een spannend relaas te brengen van vaak onderbelichte gebeurtenissen die ooit tot ophef leidden.

Weet u nog wie de Mechelse liberaal Armand de Perceval was? Welke rol Henri de Baillet-Latour heeft gespeeld bij de Olympische Spelen van 1936 en waarom de anarchist Pierre-Joseph Proudhon zijn parlementaire onschendbaarheid werd opgeheven?

Van Cauwelaert doet in zijn boek verslag van een aantal histories die stuk voor stuk niet alleen merkwaardig goed gedocumenteerd zijn maar daarenboven heel wat leesplezier bezorgen. Wie  geïnteresseerd is in 'komische verhalen' waarin sprake is van ondermeer de Roze Balletten, Mobutu en de CIA zal zeker niet bedrogen uitkomen.

Twee quotes om te onthouden:
"De achterkant van de geschiedenis is vaak boeiender dan de voorkant" en "De journalist is niet meer van een waarnemer, speurend, als 'de mus op het maatschappelijke dak'".

Rik Van Cauwelaert (1950), voormalig hoofdredacteur en directeur van het weekblad Knack en  nu columnist van de krant De Tijd. Hij staat bekend om zijn scherpe analyses in zijn wekelijkse columns en regelmatige commentaren op radio en tv. In 2012 verscheen 'Ils nous ont pris la Flandre. Waals socialisme en Belgische illusies'.

Categorie
Non Fictie
Auteur
Rick Van Cauwelaert
ISBN
9789463100304
Uitgever
Polis
Prijs
19,95 euro
Recensent
WEL
Datum
10 november 2015

Deel via