The Art Server

Marcus Aurelius - Persoonlijke notities

5500fa87b56357.33493782

De Romein Marcus Aurelius, de laatste van de 'Vijf Goede Keizers' schreef ooit een boek - in het Grieks zoals het toen hoorde - dat als titel 'Ta eis heauton' (zoiets als 'Geschriften aan zichzelf') meekreeg. Het was een filosofisch werk dat hem hielp om de verveling te verdrijven tijdens zijn veldtochten in het Germania van de Lage Landen.

Marcus Aurelius behoorde tot de lichting schrijvers die het stoïsme aanhing, dat behoort tot de Hellenistische filosofieën en waar men binnen het Romeinse Rijk tuk op was, met name vooral waar het de levensfilofie betrof.

Het voorliggende boek, Marcus Aurelius - Persoonlijk notities - is geen pageturner. Het is een boek waar met mondjesmaat moet van genoten worden. De lezer die zich af en toe geroepen voelt zich te wijden aan studie en contemplatie zal zich zeker amuseren. Voor wie  als nietig individu in het kosmologisch gebeuren op zoek is naar enig soelaas, een aanrader.

De Nederlandse vertaalster Simone Mooij-Valk leverde een imponerende vertaling af.

 

Categorie
Non Fictie
Auteur
Marcus Aurelius
ISBN
9789026332234
Uitgever
Ambo/Anthos
Prijs
21,99 euro
Recensent
Kikero
Datum
11 november 2015

Deel via