The Art Server

Stad in brand

hallberg

Een meer dan duizend pagina's lang ambitieus en caleidoscopisch meesterwerk: dat is wat Gart Risk Hallberg heeft afgeleverd met 'Stad in brand', zijn nu al met name in de V.S. oorverdovend bejubelde debuutroman die al tot boek van het jaar is uitgeroepen. Voor de bij AtlasContact uitgegeven Nederlandse vertaling zorgden Harm Damsma en Niek Miedema.

In het ontzagwekkend als een Dickensiaans aandoend detectieveverhaal te lezen boek brengt de auteur een aantal memorabele figuren in stelling die stuk voor stuk de New Yorkse jaren '70 van vorige eeuw vertegenwoordingen, in al zijn geledingen, zowel muzikaal, kunstzinnig als drugsgerelateerd.

Naast een verslaaafde en homoseksuele kunstenaar en oprichter/zanger van een punkband, onterfd maar afkomstig uit de betere kringen - zijn naam William Stuart Althorp Hamilton-Sweeney III zegt genoeg - zijn de andere dramatis personæ in in dit grootse opus zijn zus Regan, een Vassar-adept en zakenvrouw, en zijn Afro-Amerikaans vriendje Mercer. Stelen ondermeer ook de show, een geobsedeerde journalist en zijn idealistische buurvrouw, de bijna gepensioneerde hinkende rechecheur Pulaski, Keith, de opportunistische echtgenoot van Regan en twee tieners, de astmatische Charlie Weisbarger en de 17-jarige Samantha Cicciaro, een bohémienne waaraan de anderen op een of andere manier gelieerd zijn.

Liefde en ontrouw, haat en financieel gesjoemel, pistoolschoten in Central Park in de nacht van 1 januari 1976 tijdens het feestvuurwerk en de black-out van 13 juli 1977 zijn de ingrediënten van een uiterst spannende pageturner.

Nog even meegeven dat Hallberg voor dit boek een voorschot opstreek van twee miljoen dollar, een primeur voor een debuut. Niet alleen als boek maakt Stad in brand furore. Ondertussen werden de filmrechten verkocht aan producer Scott Rudin, bekend van No country for old men en The social network. 

Categorie
Fictie
Auteur
Garth Risk Hallberg
ISBN
978 9025 4460 86
Uitgever
AtlasContact
Prijs
24,99 euro
Recensent
WEL
Datum
21 november 2015

Deel via