The Art Server

Op zoek naar Jeroen Bosch

op_zoek_naar_jeroen_highres

Paul van Loon schreef een kinderboek over Jeroen Bosch. In 'Op zoek naar Jeroen' kan echter niet alleen het jonge volkje rondstruinen in de wondere wereld van de beroemde kunstenaar, maar ook elke kunstliefhebber die geïnteresseerd is in het werk van 'den duvelmaekere' zoals hij wel een werd genoemd, wiens satirische voorstellingen een vernieuwende trend inluidden, een stijl die de middeleeuwse kunstscène tot dan toe niet gewoon was.

Jeroen Bosch ofte Jheronimus Bosch werd circa 1450 geboren in 's-Hertogenbosch. Hij geldt misschien wel als de grootste middeleeuwse schilder en dito fantasiekunstenaar aller tijden, bekend om zijn complexe, moraliserende werken met thema's als de zondigheid van de mens, menselijke dwaasheid, de doodzonden en met name de lust, de verleidingen des vlezes en het bijna onontkoombare lot van eeuwige verdoemenis. Zijn  verbijsterende details en unieke beelden van wezens, half dier en half mens, en de visioenen van verdorven bezigheden zijn briljant gevisualiseerd en tonen wat hij als realiteit zag, eerder dan fantasie.

De manier waarop Paul van Loon zijn verhaal brengt is adembenemend; Bosch komt in een put terecht en verdwijnt in een ander realiteit vol duizelingwekkende en bizarre taferelen met steeds nieuwe wendingen, die echer zonder bangmakerij zelfs de jongsten kunnen bekoren.

Eerder, in 2001, bracht de auteur bij uitgeverij Waanders ook al 'De andere werkelijkheid van Jeroen Bosch' uit, waarvan meer dan 5000 exemplaren werden verkocht. Aangezien het boek niet meer te verkrijgen was, werd het tijd om een nieuwe versie van dat verhaal uit te brengen. Wat hij dan ook met succes deed.

'Op zoek naar Jeroen'  werd gepresenteerd in het Noordbrabants Museum ter gelegenheid van de aankondigiging van de groots opgette Bosch-tentoonstelling 'Visioenen van een Genie'. die op 13 februari van start gaat.

Het boek bevat full colourplaten van de originele schilderijen, waarvoor een exclusieve samenwerking is aangegaan met de Radboud Universiteit.
 Op zoek naar Jeroen is een publicatie van Uitgeverij Leopold. Margriet Heymans, van wie Van Loon in de jaren zeventig op de Kunstacademie in ’s-Hertogenbosch nog les kreeg, zorgde voor prachtige illustraties.

Categorie
Kunstboeken
Auteur
Paul van Loon
ISBN
978 9025 868772
Uitgever
Leopold
Prijs
13,99
Recensent
WEL
Datum
03 januari 2016

Deel via