The Art Server

Patti Smith / M - Train

9789044535228_cvr1-230x368

Een opvolger van Just Kids, waarmee Patti Smith in 2010 de National Book Award won, kan je M-Train onmogelijk noemen. In het voorliggend boek heeft ze het op vaak aangrijpende wijze over de relatie die ze heeft gehad met fotograaf Robert Mapplethorpe, waarbij reflecties over ondermeer haar verleden in de underground-scene aan de zijde van haar echtgenoot Fred Smith, die in 1994 overleed, niet mochten ontbreken.

Smith en Mapplethorpe deelden in de New Yorkse late sixtie's de sfeer van Andy Warhols Factory en het beroemde Chelsea Hotel. De fotograaf werd geboren in 1946 in Floral Park, Queens. Hij werd bekend met zijn foto's van kunstenaars en vaak naakte mannen. De expliciete homoseksuele erotiek van sommige van zijn werken leidde vaak tot problemen met diverse overheden. Later voegde hij ook vrouwelijke naakten, stillevens en bloemen aan zijn oeuvre toe. Mapplethorpe overleed in 1989 aan de gevolgen van AIDS.

Patti Smith, die zich in dit boek profileert als asceet en schrijfster en de muziek in mindere mate laat meespelen, is op literair gebied een fan van Haruki Murakami, wiens boek De Opwindvogelkonieken, waarin niet is wat het lijkt, haar energetisch veld verruimt. Zowel figuren als Rimbaud, Frida Kahlo, Jean Genet, Sylvia Plath en Roberto Bolano komen aan bod, evenals haar mentors Walt Witman en Allen Ginsberg in deze naar mijn mening bol van nostalgie staande pelgrimage.

Geboren in 1964 in Chicago als Patricia Lee Smith maakte ze naam als singer-songwriter en dichteres. Ze staat geboekstaafd als voorloper van de punkbeweging, maar is toch eerder verwant aan artiesten zoals Bob Dylan en Bruce Springsteen. Haar poëtische ontboezemingen ademen een vaak rauwe, maar diepzinnige sfeer uit. Luister even ter herinnering naar Over The Rainbow en People Have The Power.

Categorie
Non Fictie
Auteur
Patti Smith
ISBN
978 9044 535228
Uitgever
De Geus
Prijs
19,95
Recensent
WEL
Datum
12 januari 2016

Deel via