The Art Server

Pallieter

9789463101622

Pallieter, een meesterwerk dat zo’n honderd jaar geleden door Felix Timmermans werd geschreven is een universele roman die dank zij uitgeverij Polis in een pas verschenen tekstkitische editie aan een nieuw leven is begonnen.

Ooit werd het boek, dat geschreven is toen de Eerste Wereldoorlog al viruteel was begonnen, verguisd en bestempeld als een oppervlakkig en naïef verhaal, burlesk en zelfs anti-feministisch. Dat het hier gaat om een ode aan de natuur en het leven, waarbij een ‘eeuwige efebe’ en ecologist avant la lettre zich uitleeft in een arcadisch ogend landschap, zijn Lierse biotoop, een leven wou leiden wars van de alom heersende conventies, was toentertijd moeilijk te begrijpen.

Het plastisch en kleurrijk relaas van een soort immer jeugdige aardgod die doorheen de vier seizoenen zijn ongeremde levensvreugde botviert leest als een heuse schelmenroman maar met een wrang einde; de held opteert, samen met zijn geliefden, voor een zelfgekozen exodus en verlaat zijn biotoop vanwege de onverenigbaarheid van vrijheid en vooruitgang.

De wetenschappers Kevin Absillis (1980) en Wendy Lemmens (1989) zorgden voor nawoord en tekstverantwoording.

Felix Timmermans (1886 - 1947) was autodidact en schreef toneelstukken, romans, novellen, en gedichten. Zijn bekendste werk is Pallieter (1916), een ode aan het leven. Hij was ook actief als schilder, tekenaar en graficus. Hij illustreerde zijn eigen boeken en sommige van zijn collega en vriend Ernest Claes. In 1922 kreeg hij de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Vlaamse Literatuur voor zijn novelle "De zeer schoone uren van Juffrouw Symforosa begijntjen". Zijn werk werd in 27 talen gepubliceerd.
 

Categorie
Fictie
Auteur
Felix Timmermans
ISBN
9 789463 101622
Uitgever
Polis
Prijs
19,95 euro
Recensent
Brel
Datum
03 augustus 2016

Deel via