The Art Server

Japanse componist Minoru Miki overleden

mm

In Japan is Minoru Miki, gevierd componist en artistiek directeur op 81-jarige leeftijd overleden.

Minoru Miki werd geboren in 1930 in Tokushima op het Zuid-Japanse Shikoku-eiland. Op zijn palmares zijn composities van zowel kamermuziek als opera's terug te vinden. Hij is in binnen- en buitenland een groot bezieler van de traditionele Japanse instrumenten waarvoor hij heel wat werken schreef. Minoru Miki was ook directeur van de Japan Federation of Composers, stichtte een eigen ensemble, Nihon Ongaku Shūdan (Pro Musica Nipponia, en zelfs een operahuis. Hij was een pionier van de hedendaagse klassieke muziek en werd in dezelfde categorie als Tōru Takemitsu genoemd.

Miki studeerde af aan de Tokyo University of the Arts in 1964. Later werkte hij samen met koto-virtuoos Keiko Nosaka en in1975 componeerde hij zijn eerste opera Shunkinsho (gebaseerd op Tanizaki's gelijknamige novelle. De samenwerking met de English Music Theatre Company die geïnteresseerd was in traditional Japanse muziek leidde tot Ada, An Actor's Revenge, een Engels libretto van James Kirkup.

Niet alleen toonde Miki interesse in Japanse instrumenten, maar ook in Chinese en Koreaanse. Die beheptheid werd vertaald door Marty Regan, een van zijn leerlingen, in een boek en twee cd's, uitgegeven door University of Rochester Press in 2008.

Categorie
Muziek
Datum
10 december 2011
om 15:58

Deel via