The Art Server

Brand in Cité Radieuse in Marseille

719ht8ozxp4j74j5

Op 14 oktober aanstaande bestaat het complex Cité Radieuse, dat ontworpen werd door Le Corbusier, 60 jaar. Om de viering dit najaar luister bij te zetten, werd het gebouw recent voor een deel gerestaureerd. Donderdagnamiddag ontstond brand in een van de appartementen. Het vuur breidde zich in de loop van de nacht uit en vernielde ruim 10 appartementen. Een groot gedeelte van de bewoners werd geëvacueerd. De brandweer had ruim 12 uur nodig om het vuur onder controle te krijgen.      

Het gebouw betekende in 1952 een totaal nieuwe visie op het wonen. Architect Charles-Edouard Jeanneret, beter bekend als Le Corbusier zag het gebouw als een verticale woonbiotoop bestaande uit een 300-tal duplexappartementen, winkels, scholen, een hotel en ontspanningsruimtes. Het gebouw telt in totaal 9 verdiepingen. In 1995 werd het als monument beschermd. La Cité Radieuse biedt onderdak aan ongeveer 1.600 mensen. 

De brand eiste een zwaar gewonde. Het gebouw liep grote schade op. 

ecole-cite-radieuse-le-corbusier

Het schoolgebouw (lager onderwijs) op de 9de verdieping van het complex - (c) Olivier Helio

111004071201294725

Binnenzicht op de duplexruimte.

Categorie
Architectuur
Datum
19 februari 2012
om 10:44

Deel via