The Art Server

Bruna's "Nijntje" in Cultuurcentrum Mechelen

dn

Nog tot en met 3 juni loopt in het Cultuurcentrum Mechelen 'Expo Dick Bruna', een boeiende tentoonstelling rond de geestelijke vader van Nijntje, volgens de organisatoren het meest populaire konijntje ter wereld.

Dick Bruna, geboren in 1927 in Utrecht, is bekend als grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij is de zoon van uitgever A.W. Bruna, die hem graag als zijn opvolger zou hebben gezien. In plaats daarvan ging hij als tekenaar werken, iets wat de familie niet zinde.

Dick Bruna begon zijn loopbaan als ontwerper van boekomslagen. Hij tekende covers voor ondermeer de bekende Zwarte Beertjes-reeks, de thrillers van Havank en boeken van Georges Simenon, Leslie Charteris en Ian Fleming.

Toen hij in 1955 op vakantie aan de Nederlandse kunst voor zijn zoontje een eerste Nijntje-verhaal tekende, was dat het begin van een immens succes. Wereldwijd zijn al meer dan dertig boekjes vertaald in, naast de Europese talen, ook het Afrikaans, Chinees, Arabisch, Japans en zelfs in het Latijn.

Mede dankzij de wereldwijde merchandising door het in Amsterdam gevestigde bedrijf Mercis b.v., opgericht door zijn vriend de graficus Pieter Brattinga, is Bruna multimiljonair. Hij werd ook vele malen onderscheiden en er werden talloze tentoonstellingen aan zijn werk gewijd.

In 2006 werd in Utrecht het Dick Bruna Huis geopend, een deel van het Centraal Museum met een overzicht van zijn grafisch werk en een plaats waar kinderen kunnen komen tekenen en knutselen. Bruna gaf er meer dan 7000 objecten in bruikleen. Een jaar later kreeg Bruna ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag de gouden penning van de stad Utrecht. Ook gaf hij vorig jaar een selectie van zijn werk in langdurige bruikleen aan het Rijksmuseum. De selectie bestaat totaal uit meer dan 120 werken (pocketcovers, reclamemateriaal en kinderboeken) uit de periode 1953-2007.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
19 februari 2012
om 14:01

Deel via