The Art Server

Ashmolean Museum lanceert campagne om doek van Manet te kopen

ashmolean

Het Ashmolean Museum in de Engelse universiteitsstad Oxford heeft een campagne gelanceerd om een schilderij te kunnen aankopen van de Franse impressionist Edouard Manet en aldus te verhinderen dat het doek in het buitenland terecht komt.

Het gaat om 'Portrait de Mademoiselle Claus', een werk dat de kunstenaar schilderde in 1868. De afgebeelde Fanny Claus, was een vriendin van Manets echtgenote Suzanne Leenhoff.

Het schilderij, dat door het museum zou kunnen aangekocht worden voor 7,8 miljoen pond, of omgerekend xxx euro, is eigendom van de erfgenamen van de Amerikaanse schilder John Singer Sargent (1856-1925), die het in 1884 in zijn bezit kreeg.

Portrait de Mademoiselle Claus zou een voorbereidende studie zijn geweest voor de latere schilderij Le Balcon, die behoort tot de collectie van het Musée d'Orsay in Parijs.

Edouard Manet werd geboren in 1832 in Parijs, waar hij ook overleed in 1883. Hij was een sleutelfiguur in de 19de-eeuwse hoofdstad van Frankrijk. Alhoewel Manet veelal als realist en impressionist wordt beschouwd, behoort hij toch niet tot een bepaalde school of beweging. Tot zijn interessantste werken behoren zonder twijfel De absint-drinker, Olympia, Le déjeuner sur l'herbe, en een zevental schilderijen met pioenrozen die tot zijn favoriete bloemsoorten behoorden, die hij overigens zelf ook kweekte.

_58702113_manet Edouard Manet (1832-1883)

Portrait Mademoiselle Claus, 1868. Olie op doek. Afmetingen: 71 x 43 cm.

Categorie
Beeldende Kunst
Datum
28 februari 2012
om 13:36

Deel via