The Art Server

Chinese architect Wang Shu winnaar Pritzker Prize

ws

De Pritzker Prize, zowat de Nobelprijs voor de architectuur, gaat dit jaar naar de Chinese architect Wang Shu.

De laureaat van 2012 is 48 jaar oud en in het Westen niet zo bekend. In China is hij evenwel een gerenommeerd architect wiens werk gezien wordt als een vakman die verleden en heden, traditie en moderniteit in zijn werk verenigt. De jury van de Pritzker Prize was vooral onder de indruk van 'zijn' historisch museum in de stad Ningbo. De onderscheiding brengt hem ook 100.000 dollar op.

Wang Shu, geboren in 1963 in Urumqi, een stad in de Chinese provincie Xinjang, studeerde aan het Nan Nanjing Institute of Technologie. Samen met zijn echtgenote Lu Wenyu startten zij in 1997 Amateur Architecture Studio op in Hangzhou.

In 2006 liet Wang Shu van zich spreken op de Architectuur Biënnale in Venetië, toen hij een installatie toonde waarbij hij tienduizenden tegels, die hij had gerecupereerd van traditionele Chinese woningen, hergebruikte.

Wang Shu is ook professor en hoofd van de Architecture School van de Chinese Academy of Art in Hangzhou. Vorig jaar werd hij benoemd tot 'Visiting Professor' aan de Harvard Graduate School of Design in Cambridge, een stad in de Amerikaanse staat Massachusetts.

Op diverse tentoonstellingen had hij de gelegenheid zijn filosofie en werkmethoden te demonstreren. Zo exposeert hij reeds in Beijing, Hong Kong en Berlijn. Ook in het Brusselse Bozar en het Parijse Centre Pompidou oogstte hij bewondering. In 2011 ontving hij de Grande Médaille d'Or van de Franse Académie d'Architecture.

img_0772121-1  Ningbo Historic Museum, geopend in 2008.

Categorie
Architectuur
Datum
28 februari 2012
om 16:03

Deel via