The Art Server

Kostprijs restauratie Brugs Ito-paviljoen dubbel zo hoog

ti

De kosten voor de restauratie van het Brugse paviljoen op de Burg, een blikvanger die door de Japanse architect Toyo Ito werd ontworpen naar aanleiding van Brugge Culturele Hoofdstad van Europa, dreigen uit de hand te lopen.

Het stadsbestuur zou, volgens een raming die in 2010 was gemaakt, zo'n half miljoen euro moeten betalen; de Vlaamse overheid zou dan 370.000 euro bijleggen. Nu blijkt dat de kostprijs tweemaal zo hoog zou zijn als eerst was geraamd.

Het Brugse paviljoen van Ito is een moderne constructie waarvan het initieel de bedoeling was de traditie van 10 eeuwen architecturale kwaliteit te verbinden met een historische plek die de Burg toch is. De creatie werd gevormd door een reeks van innoverende technieken en zuiver architecturale lijnen, waardoor een beeld werd gecreëerd van lichtheid, vooruitgang, maar ook vergankelijkheid en evolutie.

Toyo Ito (°1941) is een van de bekendste architecten van deze tijd. Hij wordt geroemd als techno-futurist. Ito is een architect die zich radicaal openstelt voor het hedendaagse, de levensstijl van nu en de gevolgen van de kapitalistische consumptiemaatschappij die hij accepteert. Hij overstijgt het echter door een culturele en artistieke expressie te introduceren. Dit levert een architectuur op waarin een kritische, sociale boodschap vervat zit.

Categorie
Architectuur
Datum
28 februari 2012
om 10:09

Deel via