The Art Server

Mercatorjaar van start gegaan

220px-Gerardus_Mercator

Gisteren was het precies vijfhonderd jaar geleden dat Mercator werd geboren in Rupelmonde als Gerard de Kremer. Hij studeerde ondermeer bij de Broeders des Gemenen Levens in 's-Hertogenbosch en aan de universiteit van Leuven. Hij ontwikkelde zich tot graveerder, tekenaar en kaartenmaker, maar wist ook alles af van landmeetkunde, navigatie, geografie, astronomie en het maken van instrumenten.

Gerardus Mercator Rupelmundanus, die het epitheton ornans 'Ptolemaeus van zijn tijd' kreeg toegekend, werkte zich een eerste keer in moeilijkheden met zijn kaart van Terrae Sanctae (het Heilige Land), gebaseerd op het werk van Luthers vriend Cranach. Later introduceert hij het begrip atlas als verzameling landkaarten in een boek.

Rond het thema 500 jaar cartografie en Mercator wordt in onze contreien een reeks activiteiten georganiseerd.

In Nederland loopt in het Maritiem Museum Rotterdam tot en met 8 september een expositie onder de titel ”Recht zo die gaat! Varen op de kaart van Mercator”.

In Sint-Niklaas is ondermeer in het SteM, het stedelijk museum van Sint-Niklaas, de expositie ”Mercator Digitaal” te zien. Er zijn ook concerten, een wandeling, een kaartenbeurs en lezingen gepland alsook de onthulling van een beeldje van Mercator. Ook komt er een internationaal academisch congres. In Leuven organiseert de Katholieke Universiteit een serie lezingen en stelt ook een tentoonstelling samen ”Niemands Land. Cartografen in het voetspoor van Mercator”, te zien in de Campusbibliotheek Arenberg in Heverlee, en dit van 22 maart tot en met 5 mei.

Er zijn ook nog exposities in het Mercatormuseum in Duisburg en in Museum für Kunst und Kulturgeschichte in Dortmund. En ook in het Flanders House in New York wordt aandacht besteed aan de beroemde cartograaf.

Info: www.stiftung-mercator.de/mercator-jahr, www.kuleuven.be/geografie/mercator500jaar, www.gerhard-mercator.de, www.flandershouse.org, www.mercatordigitaal.be en www.mercatorconference2012.be

763px-1606_Belgii_Mercator  De Nederlanden rond 1606.

Categorie
Erfgoed
Datum
06 maart 2012
om 11:52

Deel via