The Art Server

Chinese musicus Guo Yue treedt op in Gent

Unknown-2

De befaamde Chinese bamboefluitspeler, componist en arrangeur Guo Yue roept in zijn Music, de kleurrijke en sterk zintuiglijke ervaringen van zijn kindertijd op, toen hij in de straatjes van Beijing opgroeide voor en tijdens de Culturele Revolutie onder Mao. 

Guo Yue wordt bijzonder gewaardeerd in Groot-Brittannië, zijn adoptievaderland, als schrijver en ook als meester in de authentieke Chinese kookkunst. Zijn creativiteit komt echter het sterkst tot uiting in zijn muziek.

Zijn muziek bestaat voor een groot deel uit de ruisende, gewelfde stemmen van bamboefluiten met hun buigende, opstijgende en neergaande tonen. Soms is de klank bijna zoemend, vervuld van hunkering, verlies, verwachting, vreugde. De ti tzo’n (bamboedwarsfluit), yang-chin (Chinees hakkebord), sheng en erhoe worden enkelvoudig ten gehore gebracht en zijn bijzonder verfijnd.

Deze obsederende muziek is als het ware een evocatieve reis door het jonge leven van Guo Yue, van zijn kindertijd in de ‘hutongs’ van Beijing, over de Culturele Revolutie die in 1966 losbarstte toen hij net acht jaar was, tot zijn vertrek naar Londen in 1982 naar Londen waar hij talrijke wereldsuccessen boekte, o.a. met de filmmuziek van Bertolucci’s Oscar bekroonde ‘Last Emperor’ en ‘The Killing Fields’, met als afsluiting de bitterzoete herinneringen aan zijn recente bezoeken aan China in 2005.

Info: www.jeugdenmuziekgent.be

Categorie
Muziek
Datum
09 maart 2012
om 12:05

Deel via