The Art Server

Bouwmeester Vauban vanavond op Arte

250px-Vauban

Vanavond zendt de Duits-Franse cultuurtelevisiezender Arte om 20.45 uur de 90 minuten durende documentaire 'Vauban, la sueur épargne le zang' uit.

De film vertelt het verhaal van Markies Sébastien Le Prestre de Vauban, geboren in 1633 in Saint-Léger-de-Foucheret, een gemeente in de Franse regio Bourgondië. Hij was vooral bekend als bouwmeester van vestingwerken en mocht zich Maréchal de France noemen, wegens zijn uitzonderlijke verdiensten.

Toen Vauban 20 jaar was, werd hij opgemerkt door Kardinaal Mazarin waarna hij in dienst kwam van de koning, Lodewijk XIV. Amper twee jaar later werd hij benoemd tot "ingénieur militaire responsable des fortifications". Vanaf 1662 gaf koning Lodewijk XIV hem de opdracht om steden en legerplaatsen te versterken, te beginnen met Duinkerken en Rijsel, steden die Vauban in slechts negen dagen tijd had ingenomen. Dankzij deze belegeringen is Vauban een mythische figuur geworden in de Franse militaire geschiedenis. Naast de citadels van Duinkerken en Rijsel, die hij zelf 'La reine des citadels' », ontwierp hij ook die van Blaye, Besançon en Montmédy. In België werden de middeleeuwse vestingen in Ieper van nieuwe verdedigingsannexen voorzien na de Vrede van Nijmegen in 1678. Op zijn palmares prijken ook nog ondermeer het Fort de Knocke en het kasteel van Bouillon.

Vauban overleed in Parijs in 1707. Zijn geboortedorp werd in 1867 naar hem genoemd: Saint-Léger-de-Vauban.

Info: www.arte.tv/fr

Unknown-3  Citadel de Lille

Categorie
Architectuur
Datum
10 maart 2012
om 10:56

Deel via